Акценти
Начало / Икономика / Приключи приемът на документи по проект „Първа работа”

Приключи приемът на документи по проект „Първа работа”

Поради изчерпване на предвидения ресурс приключи приемът на документи по проект „Първа работа”, съобщиха от Бюрото по труда в Плевен. Той е насочен към безработни младежи до 29 г. и се финансира по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Общата стойност на проекта е 20 млн. лв.

До този момент в Бюрото по труда в Плевен заявления са подали близо 80 младежи, които предстои да започнат работа по проекта. Според изискванията, кандидатстващите ще получат ваучери за включване в професионално обучение или в обучение в зависимост от потребностите на работодателя, след което ще бъдат наети за период от 6 до 12 месеца.

На работодателите ще бъдат възстановени средствата, които те ще изплащат за възнаграждения в размер на минималния осигурителен доход за съответната професия.

Около 1 200 са регистрираните в плевенското бюро по труда безработни младежи до 29 г.

Шанс за тях е и друг проект – „Ново начало”, насочен също към останалите без работа млади хора. До момента от община Плевен в него са включени 95 безработни младежи. Заявления за включване в проекта могат да подават младежи на възраст до 29 г., със средно или висше образование, без стаж по придобитата в училище специалност. Те се назначават на обявени от работодателите свободни работни места.

Интересът от страна на работодателите към този проект е голям, коментира Недко Лачев, директор на Бюро по труда в Плевен.

Наетите младежи се назначават по трудов договор, при пълно работно време, за срок от 6 месеца, с месечно трудово възнаграждение в размер на минималния осигурителен доход за съответната професия. Стажуването по специалността се осъществява с определен от работодателя наставник. Средставата за заплати и осигуровки се възстановяват на работодателя.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...