Начало / Култура / България я чака дълъг и труден път на промяна според историка акад. Константин Косев

България я чака дълъг и труден път на промяна според историка акад. Константин Косев

Според известния български историк акад. Константин Косев България е изправена пред дълъг и много тежък път на промяна, ако не искаме да опропастим завещаното ни от Левски.

Като основен източник на всяко зло той вижда парламентарната Република. „България, в своята над 1300 години история, винаги е била управлявана от силна централна власт – от царе, от султани, от генерални секретари, и няма никакви демократични  традиции. И изведнъж се отваря вратата и се казва – сега ще се управлявате в условията на една либерална Република. И всеки прави каквото иска и се стигна до хаос. Няма ли регулатор, държавата е обречена на хаос”, категоричен е историкът, за когото тъжните последици са резултат именно от липсата на култура и традиции в такъв тип управление.

Мисля, че ще можем да се поправим, но ще са нужни много години, може би стотици, преценява акад. Косев.   Пътят ще е труден, защото минава през промяна на Конституцията, а според историка тя  е направена така, че да не може да се променя. От друга страна промяната зависи от външната конюнктура, тъй като България винаги е зависима от нея, отчита още той.  „Ние сме свикнали винаги да търсим съюзник-покровител и се настройваме според него. Дали ще бъде султана, дали ще бъде Хитлер, Сталин, Меркел – трябва да имаме покровител, такава е нагласата ни. Чипът е такъв. А чипът се променя много бавно и трудно”, коментира акад. Константин Косев.

Той беше в Плевен, за да представи книгата си „Васил Левски и възкресението на България” по покана на Васил Антонов, инициатор за създаване арт клуб за среща с бележити българи.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...