Начало / Здравеопазване / Бъдете отговорни и не пропускайте безплатните прегледи за рак, апелираха към плевенчани

Бъдете отговорни и не пропускайте безплатните прегледи за рак, апелираха към плевенчани

Бъдете отговорни към здравето си и когато получите поканата, не пропускайте да направите безплатен преглед за рак на гърдата, на шийката на матката и на дебелото черво. За това призова днес по време на информационна кампания в Плевен Евгения Адърска, председател на Асоциацията на пациенти с онкологични заболявания.

Кампанията е част от проекта на Министерство на здравеопазването „Спри и се прегледай”. В 11.30 ч. на площад „Възраждане” в Плевен пристигна специалния автобус, с който се представя програмата чрез видеофилми и клипове, а всеки посетител получи и разяснителни материали.

„От 10-години се опитвам да пропагандирам необходимостта в страната ни да има скринингови програми и затова участвам в тази инициатива”, каза Адърска, която беше лектор в информационната кампания. Тя подчерта голямата важност на това пациентите да се отзоват на поканите, които Министерството на здравеопазването изпраща  и да отидат на преглед, и много разчита, че разяснителната кампания ще си свърши работата. „Проектът е изключително полезен, като цели да установи модела и формата за организиране на скрининга, а концепцията е доста изчистена и подредена. Дали обаче тя ще заработи ще разберем, когато тези 400 000 души в България, се отзоват на поканите”, каза  Адърска и допълни, че скринингът е начинът, по който в цял свят се ограничава заболеваемост и смъртност. Според Адърска е абсурдно, че в България смъртността от онкологични заболявания най-често е от лесно откриваемите форми на рак, както и от лесно лечимите. По думите й в България обикновено рак на гърдата се открива в четвърти стадий, а ако е открит в първи стадии в 97% от случаите е лечим. „Затова е важна ролята на скрининга – да се открие заболяването възможно по-рано, за да може с малко средства да се излекува”, подчерта Евгения Адърска и допълни, че ако хората са отговорни към собственото си здраве, след години България ще отчете свиване на заболеваемостта от рак. Защото не ракът е заплаха за човечеството, а страхът, липсата на информация и безотговорност към собственото здраве – тези три причини убиват повече отколкото самата болест, категорична е Адърска. Тя посочи, че, след десетгодишна активна работа за профилактика на това заболяване, се забелязват промени в статистиката на Националния раков регистър и все по чести са случаите на открит рак на гърдата още в първи стадий.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...