Акценти
Начало / Крими / Бъдете бдителни по празниците, предупреждават от Плевенската полиция

Бъдете бдителни по празниците, предупреждават от Плевенската полиция

Бъдете бдителни в Новогодишните празници и почивните дни, предупреждават от ОДМВР – Плевен. Ако възнамерявате да отсъствате от дома си по време на празниците, вземете мерки да предпазите жилището и ценните си вещи от престъпни посегателства.

Внимавайте и с фойерверките и празничните салюти, напомнят още от там. Полицейските служители ще извършват планирани и внезапни проверки по търговските обекти, занимаващи се продажбата на пиротехника в област Плевен. Проявете отговорност при покупката на пиротехнически изделия, тъй като те могат да се продават само в магазини, на които е издадено полицейско разрешение за търговия с тях.
Забранява се употребата на пиротехнически изделия в превозни средства, закрити помещения, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на здравни и лечебни заведения, заведения за социални услуги, молитвени домове, храмове и манастири. Административното наказание за нарушение на разпоредбите на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, свързана с употребата и търговията с пиротехнически изделия, огнестрелни оръжия и боеприпаси е от 500 до 2 000 лв.

Не забравяйте, че неправилното използване на взривни вещества води до тежки наранявания и осакатявания за цял живот.

Бъдете внимателни и при палене на свещи в храмове и в домовете си. Въпреки предприетите превантивни мерки от РДПБЗН –Плевен, огнеборците съветват гражданите да се внимава при използването и паленето на свещи. Запалените свещи да се поставят само в специално пригодени за това негорими и защитени от вятър съдове. Да се внимава при скупчването на хора да не бъдат запалени дрехи, особено от синтетични материали.

Не се хващайте на уловките на телефонните измамници. В случай, че получите съмнително обаждане по телефона, запазете самообладание и задавайте въпроси на събеседника си, без да издавате имена на ваши близки или местонахождението им. Намерете начин да се свържете с роднините си, за да проверите информацията, получена по телефона. В никакъв случай не давайте пари на непознати.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...