Акценти
Начало / Култура / Брейк, балет и латино в новата постановка за деца „Приказна галерия”

Брейк, балет и латино в новата постановка за деца „Приказна галерия”

Класически балет, характерни испански танци наред с етно елементи и брейк ще се преплетат по оригинален начин в най-новата балетна постановка „Приказна галерия”, която се подготвя в читалище „Съгласие” в Плевен. Това е поредната продукция на Балетната школа при читалището с образователна цел след „Приказка за балета” и „Ледената царица”. „Приказна галерия” ще разкрие пред малките зрители тайните на фотографията по забавен и увлекателен начин, а на сцената ще оживеят фотографии от различни стилове и времена, повдигат леко завесата на неизвестното от читалището.

„Както обичаме да казваме – децата играят за деца. Постарали сме се да използваме различни танцови техники, за да може да е интересно на публиката”, издава хореографът Маня Николова. Тя се е постарала да постави нещата на по-професионално ниво що се отнася до етно танците и брейка. За целта е поканила своя колега от НУИ „Панайот Пипков” Илиян Илиев и професионални брейкъри от група „Ефект” заедно с тяхната треньорка. Етноелементът ще бъде интересно вписан – народните танцьори ще бъдат показани като такива, но те ще играят на фона на хип хоп музика.

„Що се отнася до костюмите, отново важи принципът за преобразуването на нещо старо, но все пак ще има и изненади. Знаем колко е важен костюмът за един танц и какъв ефект произвежда това върху децата, които влязат в салона”, допълва Маня Николова. Спектакълът е предназначен за най-малките – от І до ІV клас. Но екипът е убеден, че заради съвременното звучене ще бъде интересен и на по-големите.

Постановката е дело на актьора Христо Домусчиев – Бебо, който ще е в ролята на разказвача, художник е Иван Велчев – Йово, репетитор – Валя Козовска и корепетитор – Илина Павлова. Участва цялото балетно студио на Школата – 23 момичета, ще се включат 7 момчета от НУИ „Панайот Пипков” и трима танцьори от брейк формация „Ефект”. Помощничките на разказвача и сега ще са Валерия и Ивана, но този път имат кавалер – Михаил.

Премиерата на „Приказна галерия” е на 26 март от 19.00 часа в читалище „Съгласие”.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...