Начало / Култура / Боян Папазов за втори път с Голямата награда от конкурса за драматургия „Иван Радоев”

Боян Папазов за втори път с Голямата награда от конкурса за драматургия „Иван Радоев”

Голямата награда – плакет и 2 000 лв., от деветото издание на Националния конкурс за нова българска драматургия „Иван Радоев” спечели драматургът Боян Папазов с пиесата си „Поклон доземи”. Победителите в деветия конкурс бяха обявени на церемония снощи в ДКТ „Иван Радоев”.

Боян Папазов за втори път печели голямото отличие. През 2015 г. той впечатли журито с пиесата си „Бясна, кривогледа и лакома” и спечели отличието сред десетте номинирани. Сега журито оцени високо неговия вдъхновен поглед върху изключителната личност на Илия Бешков и съчетаването по необичаен начин на  художествен и документален пласт в пиесата му. Папазов не присъства на връчването на наградите.

С поощрителни награди бяха отличени две пиеси. Едната беше връчена на Савина Попова за майсторското съчетаване на поезия и проза в детска пиеса „Омагьосаното царство”. Това е първата пиеса за деца, която Савина Попова пише след многото детски книжки. Втората поощрителна награда – за млад автор, взе Ясен Василев за „Жената от фара”. Наградата той печели за оригиналното съчетаване в пиесата и  връзката между минало, настояще и бъдеще.

Тази година текстовете оценява жури с председател проф. д-р Венета Дойчева, театровед и преподавател в НАТФИЗ и членове – Мариета Георгиева, театровед  и Димо Дешев, режисьор. Те избраха победителите между близо 60 изпратени пиеси. До финал достигнаха 10, между които бяха избрани победителите.

Церемонията по награждаването приключи с прожекция на документален филм за Иван Радоев. Тази година се навършват 90 години от рождението на големия български драматург, поет и журналист. Той е роден на 30 март 1927 г в Пордим.

 

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...