Акценти
Начало / Култура / Боян, Бойко, Албена днес празнуват имен ден

Боян, Бойко, Албена днес празнуват имен ден

На 28 март се чества Свети мъченик Боян княз Български – първият български мъченик, загинал за христовата вяра. Легендата разказва, че хан Крум (803 -814 г.), при едно от многото свои нашествия във Византия взел в плен учения византиец Кинам. Синът и наследник на хан Крум, хан Омуртаг (816–831 г.), забелязал христианизаторското влияние на Кинам върху ханските синове. Омуртаг се опитал веднъж да го застави да вземе участие в една идоложертвена трапеза. Понеже Кинам рязко отказал да стори това, хвърлили го в затвора за дълги години.

Когато се възцарил наследникът на Омуртаг, най-малкият му син Маламир (831- 836 г.), по молбата на своя по-голям брат, княз Енравота, той извел Кинам от затвора и го подарил на брата си като роб. Обаче скоро княз Енравота тайно приел християнско кръщение под влиянието на Кинам и бил наречен с християнското име Боян.

Брат му Маламир опитал са го отклони от христовата вяра, но Боян отказал и брат му произнесъл над него смъртна присъда. „Тази вяра, заради която аз сега умирам, ще се преумножи на българска земя. Напразно се надявате вие да я ограничите с моята смърт. Кръстният знак ще бъде на почит навсякъде, ще се издигат храмове на истинския Бог и чисти свещеници чисто ще служат на чистия Бог. А идолите и техните скверни жертвеници ще бъдат разорени така, като че ли не са съществували”, произнесъл вдъхновена пророческа реч мъченикът преди да бъде посечен.

Няма никакви сведения нито къде е гробницата, нито къде са мощите на Боян Български. Паметта му се почита на 28 март със споменаване на името му в денонощното богослужебно последование.

На 28 Март имен ден имат Боян, Бояна, Боянка, Албена, Бойко, Бойка, Боко, Грозданка.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...