Акценти
Начало / Политика / Борисов и Първанов събират народното уважение в Плевенско

Борисов и Първанов събират народното уважение в Плевенско

Бойко-и-Първанов
Снимка: Интернет

Бойко Борисов и Георги Първанов са двамата най-уважавани политици от населението в региона на Плевен. Това сочи изследване, направено  от Екзакта Рисърч Груп сред 625 пълнолетни жители в 24 населени места на територията на МИР Плевен. Според данните на изседването Бойко Борисов събира одобрението на 30% от интервюираните, а Георги Първанов – от 28% . След тях се нарежда Ивайло Калфин  с 21%, Красимир Каракачанов – 20%, Румен Петков – 18 %. В дъното на класацията по одобрение  остават Волен Сидеров, Радан Кънев и Николай Бареков с еднакъв процент на одобрение – 8.

Симпатиите си за Бойко Борисов дават хора със средно и с по-високо образование и на възраст над 40 години и от жители на населените места извън Плевен.

Георги Първанов и има над средните стойности на одобрение сред хората на възраст над 50 години.

Ако предстоеше избор само между водачите на партийните листи в региона, Цецка Цачева би получила гласовете на 26% от имащите право на глас, следвана от Найден Зеленогорски, който би получил 18% от гласовете на имащите право на глас, сочи изследването на  Екзакта Рисърч Груп. Румен Гечев и Румен Петков са с равни шансове да бъдат избрани за народни представители в качеството си на водачи на листа (съответно от по 16.5% и 16.1%).

Една трета от социалистите заявяват, че биха гласували за Румен Петков в качеството му на водач на листа на АБВ.

Ако изборите бяха на 10 септември 2014 г., когато е направено изследването, ПП ГЕРБ би получила 35.6% от твърдо решилите да гласуват избиратели в региона, БСП – 23%, а АБВ – 11%. След тях с 7.8% се нарежда Патриотичен фронт, ДПС – 4.5%, Атака – 3.9% и ББЦ – 2.9%.

Интересен резултат е, че ГЕРБ и БСП са предпочитани повече от жени, докато сред избирателите на АБВ се срещат по-често мъже. Избирателите на АБВ в града са три пъти повече в сравнение с тези в селата.

По отношение на преференциалния вот една четвърт от интервюираните са заявили, че възнамеряват до отбележат преференция на предстоящия вот. Този дял е под средния за страната. По-често от преференция възнамеряват да се възползват хората на възраст над 30 години, респондентите със средно и с по-високо образование, както и жителите на малките населени места в областта.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...

Един коментар

  1. Бойко Петров

    Румен Гечев мразен наравно с Румен Петков . Цецка Цачева е авторитет