Акценти
Начало / Култура / Близо 80 000 аржентинци с български произход работят за благополучието на Аржентина

Близо 80 000 аржентинци с български произход работят за благополучието на Аржентина

Това каза в Плевен посланикът на Аржентина у нас НП Гийермо Салватор Асрак, който откри изложбата „80 години дипломатически отношения между България и Аржентина”, подредена в Регионалния исторически музей. „Честит празник Плевен” – с този поздрав на български се обърна към първите посетители г-н Асрак. Той припомни, че дипломатическите отношения между двете държави са от 1931 г. и Аржентина е третата страна извън Европа, с която България установява подобни отношения.” В началото на миналия век огромният емигрантски поток  на български граждани към Аржентина има значителен принос към развитието на държавата. Днес спокойно можем да кажем, че около 80 000 аржентинци имат произход от България. Те са работили и продължават да работят за благополучието на Аржентина и за създаване на топли, приятелски отношения между двете страни”, каза аржентинският посланик. Той със задоволство отбеляза напредъкът в отношенията между Плевен и аржентинският град Роке Саенс Пеня. Г-н Асрак съобщи, че в най-скоро време кметът на аржентинския град ще посети Плевен, за да бъде подписан договорът за побратимяване между двата града.

Изложбата показва, че има потенциал за установяване на приятелски отношения с аржентинския град  Роке Саенс Пеня и аз съм убеден, че ще можем да скрепим с договор бъдещите патньорски отношения между двата града, допълни Дарин Ангелов, председател на Общински съвет – Плевен.

Изложбата в Регионалния исторически музей съдържа богат снимков и документален материал, включително още от самото подписване на дипломатическите отношения между България и Аржентина. Могат да се видят и вестници, публикувани на български език в Аржентина.В изложбата са включени материали от фонда на музея, както и лични снимки, представящи емигранти от Плевенско,  Врачанско и Никополско.

Прочетете също:

Община Плевен проучва възможността да се ползва непитейна вода за захранване на Каскадата

Ръководството на местната администрация в Плевен възложи проучване на възможността за захранване на Водната каскада ...