Акценти
Начало / Здравеопазване / Близо 80 двойки с помощ от общинския фонд за подкрепа на семейства с репродуктивни проблеми

Близо 80 двойки с помощ от общинския фонд за подкрепа на семейства с репродуктивни проблеми

31 двойки вече са получили финансиране, а 38 са с одобрени молби и очакват финансиране от Общинския фонд за подкрепа на семейства с репродуктивни проблеми. Това съобщи Петя Василева – зам.-председател на Общински съвет – Плевен, по време на кръгла маса „Стерилитет – актуални проблеми”,  която се проведе днес в Плевен. Всяка одобрена двойка получава по 500 лв. за извършване на изследвания преди ин витро процедури, като за година фондът разполага с 50 000 лв. Тенденцията е тези средства да се увеличават, обясни Петя Василева.

Според данни на ООН в страната 270 000 двойки имат репродуктивни проблеми, което е 15% от двойките във фертилна възраст, цитира Магдалена Юсменова, член на Управителния съвет на сдружение „Зачатие”, организатор на днешния форум. По думите й сред най-честите причини за стерилитета при двойките е нередовното ходене на лекар, нелекувани инфекции, увеличаване на възрастта за създаване на деца.  Проблем за страната са и малкото лекари андролози, които се занимават с мъжкия стерилитет. Юсменова съобщи данни за европейските страни, според които между 50 и 60 процента от мъжете до 35-годишна възраст нямат желание да създават семейство и деца. Стресът, на който са подложени младите хора при професионалната си реализация, допълнително усложнява проблема със стерилитета, подчерта Юсменова.

Специалистите съветват жените до 35 г., които в продължение на една година имат неуспешни опити за забременяване, задължително да търсят съвет със специалист. А при възраст над 35 г., помощ трябва да се търси след шест неуспешни месеца за забременяване.

По време на форума беше повдигнат въпроса и за донорството на яйцеклетки, което вече е регламентирано в специална наредба. Коментирани бяха също недостатъчните средства, които се отпускат на нуждаещите двойки от Фонда за асистирана репродукция, който не покрива скъпоструващи диагностични и терапевтични процедури, както и ин витро процедури с донорски клетки, както и изследвания на мъжкия стерилитет.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...