Акценти
Начало / Образование / Близо 600 са днес на предварителен изпит по химия в Медицинския

Близо 600 са днес на предварителен изпит по химия в Медицинския

В 9 часа днес в Медицински университет – Плевен започна последният предварителен конкурсен изпит по химия за магистърските специалности „Медицина” и „Фармация”. Кандидат-студентите ще имат на разположение четири часа, за да разработят изпитната тема.

На 21 март 2018 г. приключи приемът на кандидатстудентски документи за явяване на предварителната изпитна сессия. Общо 778 кандидати са подали документи за явяване на предварителните изпити. На изпита по биология за магистърските програми на 25 март се явиха 601 зрелостници, а на втория конкурсен изпит по химия днес да се явят на изпит са заявили 598 кандидати.

Кандидат-студентите вече са проверили електронно или на място в Ректората резултатите си от първите два предварителни изпита по биология – за бакалавърските и за магистърските специалности на висшето училище. Тази година пълните шестици по биология са повече – 18 при 12 пълни отличници от миналата година. Най-голям е процентът на оценките добър и много добър – 33% или 197 от зрелостниците са получили четворки, и 31% или 183 са изкарали петици. Процентът на слабите и средните оценки е по-нисък в сравнение с миналата година – 15% или 88 двойки, и 11% или 68 тройки. На теста за бакалавърските специалности пълните отличници са също повече от миналата година – 26. Слабите оценки са малко на брой – 5; средните – 25; добрите и много добрите – съответно 34 и 42, като най-много са отличните над 5.50 – 57 зрелостници.

Висшето училище в Плевен първо от медицинските университети в страната въведе провеждането на предварителни изпити, а от тази година специално за кандидатите за бакалавърските програми организира и първите изнесени изпити в Монтана и Видин. Редовните изпитни дати в МУ-Плевен са на 3 юли и на 10 юли съответно по биология и химия за специалностите „Медицина” и „Фармация”, а тестът по биология за бакалавърските специалности е на 23 юли.

На сайта на висшето училище в раздел „Актуално Прием 2018” е поместена пълна информация за кандидат-студентската кампания на Медицинския университет в Плевен.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...