Акценти
Начало / Общество / Близо 60 нови работни места ще се разкрият с отварянето на регионалното депо за отпадъци в Плевен

Близо 60 нови работни места ще се разкрият с отварянето на регионалното депо за отпадъци в Плевен

Новото депо за отпадъци, което се намира в близост до Буковлък,  е напълно готово и всичката техника вече е разположена в него. Това съобщи инж. Павлина Тодорова, началник отдел „Екология” в Община Плевен и ръководител на проекта, по време на информационен ден за напредъка по проект „Изграждане на регионалната система за управление на отпадъците в регион Плевен“. Инж. Тодорова допълни, че Акт 15 вече е подписан, а другата седмица се очаква да бъде извършена и проверката от Държавната приемателна комисия. От технологична гледна точка всичко останало е завършено и остава само оформянето на документалната част, с което проектът ще е напълно приключен.

С отварянето на новото депо в Плевен ще се разкрият 57 нови работни места. Това обаче едва ли ще се случи преди пролетта, тъй като не е добре от техническа гледна точка депото да започне работа през зимния сезон, като това е и становището на РИОСВ – Плевен. Към този момент се изчаква и краят на срока на обществената поръчка за избор на оператор на депото, тъй като е внесено искане за неговото удължаване. Инж. Тодорова обясни, че това искане е удовлетворено, тъй като изискванията са много специфични и е по-добре да се даде достатъчно време за подготовка на документите.

„Реално след  като мине Държавната приемателна комисия сме готови за рязане на лентички”, сподели ръководителят на проекта. С откриването на новото депо не се очаква промяна в стойността на такса смет по предварителни разчисления, но това ще се знае категорично след като то започне да функционира.

Проектът се финансира от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“ и е на обща стойност 28 073 605,77 лв. Община Плевен, в партньорство с общините Долна Митрополия, Долни Дъбник, Гулянци, Пордим и Искър, са изпълнители на проекта.  Собственото участие от страна на Община Плевен е в размер на 1,6 млн. лева.

среща депо отпадъци

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...