Акценти
Начало / Общество / Близо 31 000 лева е гаранцията за експонатите, които Плевен ще покаже през май в Москва

Близо 31 000 лева е гаранцията за експонатите, които Плевен ще покаже през май в Москва

В навечерието на 24 май в Държавния исторически музей в Москва ще бъдат показани 50  експоната от фонда на Регионалния военно-исторически музей в Плевен. За да преминат границата, ценните експонати трябва да бъдат застраховани. Необходимата сума е 30% от застрахователната им стойност и е в размер на 30 690 лв. Общинският съвет вече гласува отпускането на тази сума, която ще бъде внесена на АТА карнет на Българската търговско – промишлена  палата. При връщане на експонатите гаранционната сума се възстановява в бюджета на Общината.

„Карнетът АТА представлява международен унифициран митнически гаранционен документ за временен внос, износ и транзитно преминаване на стоки съгласно Международната Конвенция АТА, като опростява и ускорява митническите процедури“, обясни във връзка с решението Председателят на Общинския съвет Мартин Митев.

В руската столица Плевен ще представи реликви, свързани  с Руско-турската война 1877-78 година – униформи на участници във войната, икони на княз Николай Николаевич – главнокомандващ на Руската дунавска армия, походни олтари, нагръдни икони и кръстчета, принадлежали на войници, загинали на бойните полета край Плевен.

Изложбата в Държавния исторически музей в Москва ще бъде открита на 22 май и е част от програмата на Община Плевен за отбелязване на 140-ата годишнина от Освобождението на България. Експонатите ще останат в Москва до месец септември.

 

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...