Начало / Общество / Върховният касационен съд потвърди условните присъди за пожара във влака София – Кардам

Върховният касационен съд потвърди условните присъди за пожара във влака София – Кардам

Върховният касационен съд потвърди със свое решение условните присъди за виновните за пожара във влака София – Кардам, при който в края на февруари 2008 год. загинаха девет души. Делото мина през много инстанции и решенията бяха обжалвани и от двете страни.

Ще припомним, че първоначално през месец май 2010 год. Окръжен съд Плевен постанови 12 години лишаване от свобода при първоначален общ режим за шафнера на влака Георги Георгиев. За началник-влака Иванка Костадинова наказанието беше 8 години затвор. Съдийският състав оправда по обвиненията зам.-директора по експлоатация на „Спални и специални вагони“ на предприятие „Пътнически превози“ Георги Иванов. Двамата осъдени бяха признати за виновни за немарливо изпълнение на служебните им задължения в нарушение на редица правила за осигуряване на безопасни условия на пътуващите във влака. Едно от обвиненията, по които шафнерът беше признат за виновен, е за употреба на алкохол по време на работа. Двамата осъдени не са успели да организират евакуацията на пътниците от пламналите вагони, както и не са осигурили изправни противопожарни средства на достъпни места.

Последва обжалване на присъдата и от страна на роднините на загиналите, и от страна на осъдените пред Апелативен съд Велико Търново. През 2011 год. съдът намали присъдите на двамата обвиняеми – от 12 на 8,5 години лишаване от свобода за шафнера Георги Георгиев и от 8 на 5 години за Иванка Костадинова, тъй като магистратите ги оправдаха в част от повдигнатите им обвинения.

Последва ново обжалване, този път пред Върховния касационен съд, който отново върна делото за преразглеждане във Великотърновския апелативен съд. Така със свое решение от месец септември 2012 год. Апелативният съд наложи условни присъди по делото за пожара във влака София – Кардам. Великотърновските магистрати признаха за виновен Георги Иванов за това, че е разпоредил двойно заключване на вагоните, което е попречило на евакуацията на пътниците. До тогава той беше оневинен на две инстанции. Иванов беше осъден на 1 година и 6 месеца лишаване от свобода, изтърпяването на което е отложено за срок от 3 години. Шафнерът на изгорелия кушет-вагон Георги Георгиев и началникът на влака Иванка Костадинова бяха оправдани по част от обвиненията, а наложените им наказания – намалени. Присъдата на Георгиев бе редуцирана от 12 на 3 години затвор, а тази на Костадинова от 8 на 2 години и 6 месеца. Изпълнението на наказанията се отлага за срок от 4 години. Тримата осъдени солидарно с БДЖ трябва да заплатят на всеки от близките на загиналите по 100 000 лева, постанови още Апелативният съд.

Именно това последно решение беше потвърдено от Върховния касационен съд. По делото бяха разпитани повече от 130 свидетели, бяха назначени няколко комплексни експертизи. В пожара в нощта на 28 срещу 29 февруари загинаха Антоанета Апостолова, Валерия Желева, Галина Иванова, Даниел Вичев, Елена Халачева, Калчо Енчев, Мая Мишева, проф. Рашо Рашев, Стоян Ковачев.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...