Акценти
Начало / Икономика / Започна рехабилитацията на пътя Тръстеник – Ореховица

Започна рехабилитацията на пътя Тръстеник – Ореховица

Символична първа копка беше направена в центъра на Тръстеник за стартирането на изпълнението на рехабилитацията на пътя Тръстеник – Ореховица. Проектът е част от “Рехабилитация на път III-3004 Тръстеник – Ореховица – път III 137 и модернизацията на път DJ-544 Urzica Stefan cel Mare, окръг Олт, Румъния”. Финансирането е по Оперативна програма “Трансгранично сътрудничество Румъния – България 2007-2013”, бюджетът на проекта на територията на България е 5.320 млн. евро. Водещ партньор е Агенция “Пътна инфраструктура” /АПИ/, а партньор от румънска страна е Окръжен съвет Олт.

Отсечката, която ще бъде ремонтирана в Плевенска област, е с дължина 16.339 км, уточни на пресконференция зам.-областният управител арх. Бойко Балтаков. Той подчерта, че третокласният път не е ремонтиран близо 20 години и се надява обектът в Тръстеник да е поредният успешен проект с европейско финансиране в област Плевен. След ремонта ще бъде облекчен транспортния достъп на хората от селата Байкал, Крушовене, Ставерци, Брегаре, Гостиля към градовете в общината – Тръстеник и Долна Митрополия, както и към областния център Плевен.

Началото на обекта е при табелата на Тръстеник, а краят – при кръстовището в с. Ореховица. В участъка има изградени три кръстовища с пътища от републиканската и общинската пътна мрежа. Трасето преминава през Тръстеник и частично през Ореховица.

Предвиден е ремонт на асфалтовата настилка, отводнителната система и принадлежностите на пътя, полагане на хоризонтална маркировка и вертикална сигнализация. Подробностите съобщи инж. Христо Петров от АПИ, който е координатор на екипа за управление на проекта. В обекта попадат и три големи съоръжения – мост при Тръстеник с обща дължина 10.5 м, мост в село Ореховица – 8.0 м и мост над река Искър с три отвора. На съоръженията ще бъде подменена хидроизолацията, ще се сложат и конзоли. В населените места ще бъдат поставени и нови бетонови бордюри.

Изпълнител на строително-монтажните работи е ДЗЗД “Тръстеник 2012”, в което участват: “Пътстрой 92”АД, “Инжстрой” ЕООД, “Пътища и съоръжения” ЕАД. Договорът им е на стойност 6 874 001.39 лева без ДДС. Строителният надзор ще осъществи “Трафикконсулт-БГ” ЕООД. Техният договор е за 156 215.25 лева без ДДС. Срокът за изпълнение на рехабилитацията на участъка е 12 месеца.

Другата отсечка в Плевенска област, която се ремонтира по Оперативна програма “Трансгранично сътрудничество Румъния – България 2007-2013”, е Славяново – Пордим.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...