Акценти
Начало / Здравеопазване / Близо 1000 деца от Плевен преминаха скринингови прегледи на очите и ушите

Близо 1000 деца от Плевен преминаха скринингови прегледи на очите и ушите

Близо 1000 е броят на децата, които са били обхванати от скринингови прегледи на очите и ушите в Плевен. Това стана ясно по време на пресконференция в клуба на БТА на Лайънс клуб – Плевен. Участие в срещата с медиите взеха президентът на Лайънс клуб – Плевен Янислав Илиев, вицепрезидентът Галин Найденов, доц. д-р Александър Вълков – началник на Клиниката УНГ към Университетската болница в Плевен, д-р Духлински, д-р Хвърчилкова и д-р Каменов.

Скрининговите прегледи не са медицинско становище, а показват съмнение за заболяване, обясниха участниците в срещата. В много от случаите, обаче, те се оказват безпогрешни.

Очните прегледи са извършени за сравнително кратък период от време – от 16 февруари до 23 март, посочи д-р Каменов. Обхванати са 20 детски градини в Плевен и 594 деца от подготвителните групи. Апаратът за скрининг, който е единственият такъв в България, е показал, че 20-27% от децата са със съмнения за аномалия. Ако аномалията се открие след 6-7 година, лечението й е много по-трудно, обясни д-р Каменов. Именно затова при прегледите са обхванати децата от подготвителните групи на детските градини. Плановете са тези изследвания да продължат и догодина, като отново тази възрастова група бъде обхваната. Инициативата стартира от Плевен, но подобни прегледи ще бъдат проведени и в София и Видин, откъдето са другите Лайънс клубове, помогнали за закупуването на модерната апаратура.

Апаратът е напълно безопасен за децата и неангажиращ към други изследвания, като не е необходимо дори да се разширяват зениците на преглежданите. Специалистите посочиха, че тези скрининг изследвания са много важни, тъй като не са малко случаите, в които неоткрита аномалия преди осмата годишнина, води до загуба на зрението на детето.

Подобни скрининг прегледи се извършват и на слуха сред децата в подготвителните групи на детските градини в Плевен. За тях повече разказаха лекарите от Клиниката по УНГ – доц. д-р Александър Вълков, д-р Духлински и д-р Хвърчилкова. Великденската благотворителна кампания за скрининг на слуха се реализира за пета поредна година, припомни доц. Вълков. Благодарение на Лайънс клуб, Медицински университет – Плевен и със средства на Клиниката по УНГ е закупен модерен апарат за провеждане на игрова аудиометрия, наричан „Шу бокс“.

С модерен апарат, патентован през 2014 г. от специалисти в Канада, се провеждат скринингови изследвания на малчугани от детските градини в Плевен. Модерната апаратура е патентована през 2014 година в Канада, а през 2015-а вече е започнал работа в плевенската клиника. Д-р Духленски обясни, че чрез тази апаратура се представя поредица от обекти, които издават или не звуци. Така под формата на игра, в рамките на 5-10 минути, може да се установи има ли индикации за слухов проблем.

Досега са изследвани около 340-350 деца в 11 детски градини в Плевен, като при 23-24 деца има съмнения за отклонения в слуха. Идеята е да бъдат обхванати всички детски градини в града, като скрининговите изследвания продължават.

Участниците в срещата акцентираха, че скрининговите прегледи показват само има ли аномалии, но е необходим медицински преглед, за да се разбере какви са те. Те призоваха родителите да не пренебрегват резултатите от скринингите, които ще получат а да им обърнат сериозно внимание. „Не препоръчваме специалисти, но нека родителите вземат мерки, за да са сигурни в здравословното състояние на детето си“, призова Янислав Илиев.

От своя страна доц. Вълков посочи, че понякога има банални случаи, които водят до отклонение на слуха при децата. Такива са упоритото чистене на ушна кал с клечки, среден отит, трета сливица и т.н., но е важно родителите да знаят за тези проблеми. Той обясни, че идеята за изследванията се е родила, след като няколко пъти се случва при деца със забавено психо-моторно развитие, да се окаже, че те просто имат проблем със слуха, който не е забелязан.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...