Акценти
Начало / Общество / Близо вековна топола изправи един срещу друг еколози и близо 800 жители на плевенски квартал

Близо вековна топола изправи един срещу друг еколози и близо 800 жители на плевенски квартал

топола

Жителите от четири блока на бул. „Георги Кочев” се вдигнаха в защита на близо вековна топола, която се намира в непосредствена близост до домовете им и е обявена за отсичане. Искане за това е подадено в Общината от новия собственик на постройка, която е в непосредствена близост до дървото. Мотивът на собственика на постройката е, че дървото е опасно. Но според хората, истинската причина е, че дебелият ствол пречи за изграждане на рампа за товаро-разтоварни дейности на фирмата.

Днес двадесетина представители на близо 800-те души, живеещи в четирите блока наоколо, излязоха на протест пред огромното дърво. Те прочетоха протестно писмо, подкрепено с над 200 подписи  – по един от всеки апартамент в блоковете наоколо. В него те заявяват категоричното си несъгласие дървото да бъде отсечено. Според полк. о.з. Йонко Пътев твърденията, че тополата е опасна,  са несъстоятелни. „Ние имаме специалисти, които смятат това твърдение за смешно. Какво усилие трябва , за да бъде съборено туловище с диаметър 6.30 метра и височина до короната близо 9 м”, зададе риторичен въпрос о.з. полковника, избран за председател на Инициативния комитет, създаден в защита на  дървото.

Хората припомниха, че искане за отсичане на дървото е имало и преди две години, от предишния собственик на близката постройка. Тогава проверка от отдел „Екология” на Община Плевен е установила, че дървесината на ствола е плътна, без кухини и не е опасно.

Днес при тях не дойдоха хора от Общината, затова потърсихме становището на еколога инж. Павлина Иванова. Тя беше категорична, че заради сигурността на хората, дървото трябва да бъде отсечено. „По правило толкова стара топола – над 90-годишна, крие риск от инциденти. Ако ставаше въпрос за друг вид дърво, позицията ни щеше да е друга, но тополите, заради плитката им коренова система, са опасни. А след като в Общината е подадено заявление, че тополата е наклонена и има опасност да падне върху близката постройка, сме длъжни да вземат мерки. Ако не го направим, при евентуален инцидент, отговорността ще е изцяло наша”, заяви тя.

При протестта си днес хората изразиха притеснението си и от факта, че ще бъдат подложени на постоянен шум от колите и бусовете, които ще обслужват дейността на фирмата, свързана с разпространение на вестници.

Така защитата на дървото е всъщност защита на спокойствието и тишината  около домовете им.

топола

 

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...