Акценти
Начало / Образование / И проф. Андрей Пантев се включва в честванията на плевенското Спортно училище

И проф. Андрей Пантев се включва в честванията на плевенското Спортно училище

Sportnoto

Поредица от мероприятия организира ръководството на плевенското Спортно училище „Г. Бенковски”, с които ще бъде отбелязан 45-годишният юбилей на школото, информира на пресконференция директорът Петър Георгиев. Кулминацията на тържествата ще бъде на 28 ноември, четвъртък, от 11 часа в Драматично-куклен театър „Иван Радоев”. Във фоайето ще бъде оформен кът на Спортното училище, в който ще тече презентация с факти от историята му. Книга за пожелания ще бъде на разположение на всички, които искат да оставят добри думи за бъдещия път на школото. На сцената на театъра ще се състои тържествен концерт. Любопитна и дълго чакана е лекцията на проф. Андрей Пантев за личността на патрона на училището Георги Бенковски.

Събитията, посветени на празничната годишнина, започват още идния понеделник, когато в часа на класа ще се състоят срещи с именити български спортисти, започнали възхода си от първото спортно училище в страната – плевенското. На следващия ден, 26 ноември, ще бъде открит тържествено кът на Бенковски в училището, а на следващия ден ще бъдат обявени победителите от два конкурса – за рисунка на тема „Моят любим спорт“ и за мултимедийна презентация на спортна тема. В мероприятията са включени отбелязване на 3 години от създаването на клуб „Литеарт”, водосвет и тържествен педагогически съвет с бивши и настоящи педагози и треньори.

За 45 години от създаването на училището през него са преминали над 4 500 ученици, 3 100 от които са призьори и шампиони от държавни първенства. Школото започва съществуването си с 4 спорта, а днес те са 11 вида. Учениците в момента са 373 и са разпределени в 16 паралелки. Спортните специалисти в училището са 25, а учителите по хуманитарни дисциплини – 29. Педагогическият екип се гордее с постиженията през годините – 31 европейски шампиони, 29 световни и двамата олимпийски Тереза Маринова и Гълъбин Боевски. Многобройни са заслужилите треньори, които преподават в училището. 15 от треньорите са бивши шампиони, завърнали се и посветили се на училището. Децата на много от тези изявени спортисти също са завършили школото и продължават пътя си напред.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...