Начало / Култура / Благотворителна изложба събира средства за болници

Благотворителна изложба събира средства за болници

Творби на 13 български живописци и иконографи, избрани чрез конкурс, участват в благотворителната изложба „Изкуството лекува”, която беше открита във фоайето на бизнес център „Генимекс” в Плевен. Изложбата е част от кампанията „Съвременното изкуство на България”, организирана от Сдружение на българите живеещи в САЩ и Канада. Главен спонсор и организатор на благотворителната инциатива е Гинка Георгиева, която откри изложбата в Плевен. Г-жа Георгиева е родена в Горна Оряховица, но от 15 години живее в САЩ, където се занимава с благотворителност, галерии онлайн и книгоиздаване.

Картините, включени в изложбата, са дарени от авторите им. Те ще бъдат включени в интернет търг, като събраните средства ще бъдат предоставени на болници за закупуване на апаратура и материали.

Нашата идея е да подкрепим десетките талантливи български творци, като ги популяризираме по света, каза при откриването на изложбата Гинка Георгиева. Тя обяви, че предстои издаването на луксозна книга  „Съвременното изкуство на България”, която ще включва български съвременни автори и техни творби и ще бъде издадена на български, а също и на чужди езици.

Работещите автори трябва да имат възможност за изява и затова с удоволствие подкрепихме кампанията и показването на изложбата в Плевен, каза кметът проф. Димитър Стойков  при откриването на изложбата. Той пожела подобни благородни инициативи да станат традиция. 

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...