Акценти
Начало / Култура / Биографичната драма „Теория на всичко“ представя кинолекторията на Регионалната библиотека

Биографичната драма „Теория на всичко“ представя кинолекторията на Регионалната библиотека

Биографичната драма „Теория на всичко“ представя днес Регионална библиотека „Христо Смирненски“ в кинолекторията си.

Теорията на всичко е британски биографичен романтичен драматичен филм от 2014 г., режисиран от Джеймс Марш и адаптиран от Антъни Маккартън по спомените „Пътуване към безкрайността: Моят живот със Стивън“ от Джейн Уайлд Хокинг, които разказват за нейната връзка с бившия ѝ съпруг, теоретичния физик Стивън Хокинг, неговата диагноза на моторно невронно заболяване и неговия успех във физиката.

В главните роли са Еди Редмейн и Фелисити Джоунс, с Чарли Кокс, Емили Уотсън, Саймън Макбърни, Кристиан Маккей и Дейвид Толис в поддържащи роли.

Филмът е посрещнат с общо взето положително отзиви по света и има значителен успех на голям брой филмови награди и фестивали. Получава 4 номинации за награда Златен глобус, от които спечелва наградата за най-добър актьор за Редмейн и за най-добър оригинален саундтрак. Получава 10 номинации за наградите на Британската академия за филмово изуство, от които спечелва 3, за най-добър британски филм, най-добър актьор в главна роля и най-добър адаптиран сценарий. Филмът е номиниран за 5 награди Оскар (включително за най-добър филм и най-добра женска роля), от които Еди Редмейн печели наградата за най-добра мъжка роля.

„Теорията на всичко” е от тези филми, които обикновено наричаме малки. Но както всичко на този свят, и това е относително. Това е филм за тези, за които емоционалното доминира над рационалното. За тези, които виждат в теорията на Хокинг теория за собствения си живот, ръководен от стремежа за търсене на смисъл в една Вселена, която смразява разума като черна дупка, поглъщаща последната частица светлина. И колкото неизвестни да има в уравнението на живота, отговорът винаги е един. Любов. Защото във Вселената може всичко да е относително, но за човека най-важните неща са абсолютни.

Прожекцията ще бъде от 17 часа в Арт-зала на 5-я етаж в библиотеката.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...