Акценти
Начало / Култура / Билетите за „Цимбелин” свършват, много изненади очакват публиката

Билетите за „Цимбелин” свършват, много изненади очакват публиката

Билетите за премиерните представления за новата постановка на ДКТ „Иван Радоев” в Плевен – „Цимбелин” на Шекспир, вече свършват. Това съобщи днес директорът на театъра Васил Василев в началото на пресконференцията по повод предстоящата премиера.

Явно плевенчани са любопитни да видят премиерата на пиесата, която за първи път се поставя в България и то от Лилия Абаджиева, и с участието на цялото младо актьорско попълнение в Плевенския театър.

Работата си върху „Цимбелин” Лилия Абаджиева определя като нов период. Тя не спести похвалите си към екипа, с когото създава спектакъла. Срещнах една посветеност, отдаденост, усещане за екипност  и много талант, каза режисьорката и допълни, че трупата има невероятен потенциал и потребност и желание да потъне в сериозни проекти. Тя благодари на директора на театъра за дадената й възможност да работи с младите актьори. „Те ме върнаха в мечтата, защото отново бях в онези години, когато за нас театърът беше мечта, живот в мечтанието”, сподели Абаджиева.

За пиесата тя каза, че в нея Шекспир е достигнал до най-високото в поетичното си изкуство. „В нея той показва, че независимо от превратностите на съдбата, не трябва да губим своята вяра в доброто”,  обясни Абаджиева. А сценографът Васил Абаджиев допълни, че това е нещо, което е изконно, дълбоко залегнало във всеки – доброто винаги да побеждава злото.

Ролите в спектакъла са поверени само на мъже актьори. В ролята на Цимбелин публиката ще види Генади Николов. В останалите роли са Петьо Кръстев, Георги Енчев, Сергей Константинов, Адриан Филипов и младото попълнение актьори – Васил Асенов, Васил Витанов, Асен Данков, Георги Кацарски и Антъни Пенев. Гост актьор е Стоян Радев, който е убеден, че „Цимбелин” ще бъде едно провокативно заглавие за публиката. „Каква ще е посоката на това предизвикателство – положителна или отрицателна, зависи от публиката. Зависи от срещата между нас, актьорите и зрителите”, обясни актьорът, не скривайки, че се чувства прекрасно сред плевенските си колеги.

14303673stoian-radev

„Невероятен шанс е това да получа покана от режисьора Лилия Абаджиева, да бъда назначен в Плевенския театър и да попадна сред тези невероятни колеги и професионалисти”, сподели младият актьор Асен Данков. „Те са уникални като актьори и като хора. Имат такъв невероятен дух и вдъхновение, и заразяват и нас с тази енергия”,  допълни още младият актьор.

Тук се включи  директорът Васил Василев, обяснявайки, че в театъра има дух, който скоро не се е събуждал с такава сила. „А той ще се събужда още с много провокации, с много награди и много успехи, защото трупата го заслужава. Ние имаме амбицията да докажем, че имаме най-добрата театрална трупа в България”, убедено заяви Василев.

В заключение Генадий Николов прикани зрителите да дойдат и да гледат „Цимбелин”, защото това е един любопитен текст на Шекспир, който засяга вечните теми за власт, любов, измяна, омраза.

Екипът, работил върху представлението, обещава много изненади на публиката, пищни декори и красиви костюми.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...