Акценти
Начало / Общество / Бикините станаха на 67 години

Бикините станаха на 67 години

На 5 юли 1946 г. на модно ревю в Париж са представени първите бански от изрязани две части, наречени бикини. Техен баща е швейцарският дизайнер Луи Реард, а кръстник на тази сексапилна част от женското бельо е атолът Бикини – малък коралов остров, на който четири дни по-рано са извършени ядрени опити. Дизайнерът Реард казва, че името бикини ще подхожда най-добре на неговите модели, които ще са същата експлозия, както тази, произведена на атола.

Пътят на бикините към модните върхове съвсем не бил лесен, тъй като моделите отказвали да се показват толкова разголени. За ревюто в Париж били наети стриптизьорки, които единствени се съгласили да дефилират по революционните бански костюми, състоящи се от изрязано долнище и добре подчертаващо гърдите горнище. Ефектът, който произвел новият костюм бил наистина като атомен взрив, дори в Италия и Испания бикините били забранени под натиска на църквата. В Италия те са представени официално на конкурса “Мис Италия” 1947 г. Три години по-късно София Лорен по бански печели титлата “Мис Елегантност”.
През 1949 г. във Франция скандалните бански можело да се видят само по кориците на “ЕLLЕ”. Но някои известни личности, като Бриджит Бардо спокойно се разхождали по бикини из плажовете на Сен Тропе. А когато и Мерилин Монро се появява с този разкрепостен модел на банския костюм, през 1955 година във филм “Ниагара”, вече нищо не може да спре възхода му. В Германия дълго време бикините не били на почит. Едва през 1965 година 17-годишна девойка смело прекосила градският площад по бански и била наказана с шест дни общественополезен труд.
През 1964 г. изрязаният бански костюм еволюира в моделите на Руди Хейнрих, който просто махнал горната част. Новата мода, която въвел виенчанинът, живеещ в САЩ, се наричала “топлес” или с други думи това са монокините.
Според археолозите обаче от 1946 г. датира само името бикини. През последните десетилетия, пещерни археолози са открили минойски стенописи от около 1600г. пр.н.е. , които показвали облекло от две части поразително подобни на съвременните бикини. В картини жени, участващи в упражнения, наподобяващи гимнастическите, носят костюми, които лесно могат бъдат объркани с бикини от двадесети век. Това предаване на бикините повече от 3600 години свидетелства за тяхната утвърдена позиция в популярната мода.

Любовната афера с бикини продължава и до днес. Достатъчно е само да стъпите на плажа.

Все пак да не забравяме съветът на дизайнерите, че ако по бикините не може да се съди за ума на една жена, със сигурност може да се съди за фигурата й.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...