Акценти
Начало / Култура / Беленският ансамбъл „Димум” ще участва във Фолклорен събор в село Градище

Беленският ансамбъл „Димум” ще участва във Фолклорен събор в село Градище

ансамбъл "Димум"

Самодеен фолклорен ансамбъл „Димум” при читалище „Христо Ботев” – гр. Белене, ще участва в Първия фолклорен събор „Тараклъка пее и танцува – 2014”, информираха за infopleven от читалището. Талантливите танцьори са на възраст от 15 до 24 години. Събитието ще се състои на 12 и 13 юли (събота и неделя) на откритата сцена в местността Тараклъка в село Градище, Община Левски. Началото на изявите е в 9 часа. Беленският състав ще се изяви в първата съборна вечер.

Ансамбъл "Димум"

Концертите ще са в красивия лесопарк „Тараклъка”, който е природното богатство на селото и представлява вековна гора от летен дъб с площ от 340,194 дка, като възрастта на отделни екземпляри надхвърля 150 години. Организаторите са си поставили за цел да популяризират изворното фолклорно богатство на България, съхранено в уникалните песни, танци, носии, обичаи, и да предадат живото културно наследство на българина на следващите поколения.

В събора ще участват различни колективи, танцьори, ансамбли, индивидуални изпълнители и други формации и клубове от страната, които ще се състезават съгласно регламента. Изпълненията ще се оценяват от компетентно жури.

Ансамбъл "Димум"

Организатори на събора са Кметство – с. Градище, Инициативен комитет и Фолклорна танцова формация „Мераклийче”.

Снимки: Личен архив

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...