Акценти
Начало / Култура / Дуо „Елеганс” зареди с джаз концертната зала на НУИ „Панайот Пипков”

Дуо „Елеганс” зареди с джаз концертната зала на НУИ „Панайот Пипков”

Дейвид Фридман Петер Венигер

Дейвид Фридман – вибрафон, и Петер Венигер – саксофон, заредиха с джаз концертната зала „Божко Шойков” на Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” снощи. Изявата на дуо „Елеганс” беше петата в рамките на третото издание на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти, което се случва в Плевен от 2 до 7 юли.

Двамата виртуози спечелиха публиката още с първото си парче. Дейвид Фридман сподели, че то е било пълна импровизация и е изненада както за зрителите, така и за самите тях. Концертът, който продължи час и половина, протече в духа на джаз импровизациите и топлия контакт с публиката. И двамата виртуози демонстрираха, че не спират да се изследват, да търсят и да експериментират с нови изразни средства. Те използват композиции от богатата американска песенна традиция като свободна рамка, в която творят чудни картини.

Дейвид Фридман

Дейвид Фридман е един от най-известните американски джаз перкусионисти, който има активна концертна дейност в цял свят, композира, записва и преподава. Член е на жури на престижни международни конкурси, между които и на Световния конкурс за марибма в Щутгард, Германия.

Петер Венигер

Световноизвестен изпълнител е и другият член на дуо „Елеганс” Петер Венигер. Записал е повече от 10 компактидиска. В периода 2005-2011 г. е артистичен директор на Джаз института в Берлин и реализира концерти с Гьоте институт в Индия и на Карибските острови. Участва в много международни проекти с индивидуални концерти и в дуо с Дейвид Фридман.

Концертът на джазмените в Плевен приключи с много аплодисменти и бис.

Заключителният концерт на участниците в майсторските класове по време на Фестивала ще се състои тази вечер от 19 часа в концертната зала на НУИ „П. Пипков“.  С него приключва стойностното културно събитие, на което училището беше основен организатор и домакин за трети път.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...