Акценти
Начало / Общество / Беленските военни честват 137-та годишнина от създаването на инженерни войски на Българската армия

Беленските военни честват 137-та годишнина от създаването на инженерни войски на Българската армия

Личният състав на 55-ти инженерен полк – Белене ще отбележи днес 137-та годишнина от създаването на инженерни войски на Българската армия, информират от пресцентъра на Сухопътни войски. Това ще се случи в салона на НЧ „Христо Ботев 1892” в град Белене. В празничната програма са включени тържествено събрание, награждаване на отличили се военнослужещи от състава на полка и концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили на Република България. На честването ще присъства командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев.
На 13 септември в района на формированието ще се срещнат офицери и сержанти от запаса и резерва, служили в полка от неговото дислоциране в град Белене през 1974 г., които ще си припомнят историята на формированието и годините на служба в редовете на инженерни войски.
Инженерните войски на Българската армия се създават на 13 септември 1878 г., когато със заповед по Българската земска войска № 11 се обявява окончателното формиране на строева сапьорна рота, а със заповед № 15 от същата дата за неин началник е назначен военният инженер щабскапитан Ефграф Саранчов. Със заповед на Министъра на отбраната № 102 от 30 август 1974 г. е поставено началото на 55-ти инженерен полк като 55-ти понтонно-мостови полк.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...