Акценти
Начало / Икономика / Без отпуски до завършване на проекта за водния цикъл

Без отпуски до завършване на проекта за водния цикъл

Общината мобилизира целия си наличен ресурс и се спират отпуските на всичи ангажирани с подготовката на проекта за водния цикъл, докато не бъде предадена апликационната форма и количествено-стойностната сметка  на проекта в МОСВ. Крайниют срок за това е 30 юни тази година. Това съобщи на брифинг кметът проф. Димитър Стойков.

Проектът за водния цикъл е обсъждан на работната среща, която се проведе тази събота в Плевен с участието на министъра по управление на европейските фондове Томислав Дончев и Реналдо Мендметс – началник отдел „България” в Генералната дирекция „Регионална политика” в Европейската комисия. Този проект е най-големият, който в момента се работи в страната по европейски програми. Общата му стойност е 160 млн.лв. с ДДС и ще се реализира от две общини – Плевен и Долна Митрополия.

В сряда кметът на Долна Митрополия – Поля Цоновска и на Плевен – проф. Димитър Стойков, заедно със зам.-кмета на Плевен Антон Босилков и директорът на ВиК – Плевен – инж. Маринов ще бъдат на среща в МОСВ за обсъждане на конкретни проблеми по проекта и начините за решаването им.

Обектите, с които Община Плевен участва в проекта са канализацията на село Ясен и воден колектор – №7. „Нашата община ще поеме и по-голямата част от разходите за изграждане на пречиствателната станция, която ще бъде изградена  на територията на Долна Митрополия, но основното количество вода за преработка там ще идва от Плевен”, обясни кметът проф. Димитър Сойков.  Участието на Община Плевен в изграждането на пречиствателната станция  възлиза на 38 млн. лв.

Минималният процент собствено участие в проекта е 3%.  „Сами разбирате, че е много по-лесно да осигурим тези 3% сега, отколкото да покрием 100% изграждането на предвиденото по проекта, което би станало, ако пропуснем шанса си да спечелим европейските пари”, изтъкна проф. Стойков. Ако до две години не сме в състояние да отговорим на изискванията на ЕС за качеството на питейната вода, за канализацията и пречиствателните станции, ще последват сериозни глоби. „Тогава тези 3% ще ни се сторят жълти стотинки, пред глобите които ще плащаме за неизпълнение на проекта и че не отговаряме на изискванията и изливаме безконтролно фекални води ”, каза кметът.

След като готовият проект бъде предаден в МОСВ, следва становище на министерството. Ако има забележки, трябва да бъдат остранени и едва тогава проектът се предава за одобрение в Брюксел. Ако там имат забележки, се връща за корекция. Едва след отстраняването на пропуските  в Брюксел ще решават за подписване на  договор за изпълнението му. В най-добрия случай договорът с Брюксел ще бъде подписан в края на тази или в началото на следващата година. След което започват тръжни процедури, които ще продължат не по-малко от 4-5 месеца. Проектът трябва да бъде завършен през 2014 г., за да се изпълнят изискванията на ЕС.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...