Начало / Култура / Безценна ара на езическия бог Поробон откриха при археологически разкопки край село Рибен

Безценна ара на езическия бог Поробон откриха при археологически разкопки край село Рибен

Ара Рибен Бънов

Безценна и рядка варовикова ара, посветена на езическия бог Порон, е открита при археологическите разкопки на римската пътна станция „Ад Путеа“, намираща се край село Рибен, Община Долна Митрополия. Находката е от първата половина на 3 век от Новата ера. До момента това е третата открита ара от целия Античен свят, посветена на бог Поробон, за който археолозите не знаят нищо. Оброчният надпис на находката е на латински и е разчетен от Николай Шаранков от Катедра „Класически филологии“ при Софийския университет. Вече месец съдържанието на надписа се пази в тайна от съображения за сигурност.

Това информира на пресконференция археологът Петър Бънов от Регионалния исторически музей в Плевен, който е ръководител на разкопките на обекта. В срещата с медиите участваха и неговите колеги, ангажирани с проекта, Мартин Дяков и Владимир Найденов. Техническото заснемане на дейностите е реализирано от арх. Светла Радулова.

Бънов Рибен

Рядката находка се намира до входа на РИМ – Плевен. Бънов поясни, че съдържанието на надписа се оповестява за пръв път. „Надписът гласи: “Домици Домициан постави на Поробон според оброка си за себе си и своите близки“. Има само две подобни ари до момента – едната е от Абритус (Разград), другата е от Рациария. Божеството е загадъчно и неизяснено. Посвещенията са само на латински език, посветителите са римски граждани, но не се изключва възможността да са местни хора, получили римско гражданство“, поясни Бънов. Хипотезите за произхода на името на божеството са различни, както и какво покровителства то, но няма общоприета. Едно от предположенията е, че божеството е изконно тракийско, друго пък твърди, че е взаимствано име от даките. Има и учени, които виждат келтски корени в името. „За науката това е един изключително интересен паметник“, обобщи Бънов.

Рибен Бънов

Около 50 са откритите интересни находки на обекта тази година. Сред тях са долната част на статуя на бог Херакъл, на Дионис, в последния ден от разкопките е открит постамент на статуя с надпис, посветен на Юпитер. Сред откритията е и жертвеник. Учените смятат, че по тези места е имало култов център. По думите на Бънов обектът край Рибен е не по-малко значим от античната крепост „Цари Мали град” до село Белчин и може да е предпоставка за развитието на културен туризъм.

Разкрита е охранителна кула, малка кула, която е част от крепостната стена, много керамика, сандък с жито, което се оказва лимец, ключ от порта, панти и дръжка на врата, основи на стълбището, което е водело към втория етаж на кулата, много мазилка от паянтов градеж, кирпичи, огромна кука за рибарска въдица, керамика. Учените са намерили храм на непознато езическо божество, като мястото за сега остава неоповестено от съображения за сигурност. На обекта са открити работилница за топене на олово и керамично ателие. Открити са основите и на представителна обществена сграда с хипокауст (римско подово отопление).

През миналия сезон на обекта са открити около 40 находки, като тогава разкопките бяха спасителни. Работата вероятно ще продължи и през следващия сезон и традиционно ще се финансира от Община Долна Митрополия, която отделя над 30 хиляди лева ежегодно, информира още Бънов. За дейностите тази година Министерството на културата е финансирало проект на стойност 15 000 лева. „Ад Путеа“ е част от древноримския път „Виа Траяна“, който на българска територия започва от пътната станция „Улпия Ескус“ (до село Гиген). Ще бъде осигурена охрана на обекта от Община Долна Митрополия.

Рибен ракопки Бънов

рибен

разкопки Рибен
Снимка: РИМ – Плевен
Снимка: РИМ – Плевен
Арата, преизползвана като стъпало. Снимка: РИМ – Плевен
рибен
Бронзова лампа. Снимка: РИМ – Плевен

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...