Начало / Икономика / Безработицата и пътната инфраструктура най-сериозните проблеми за община Червен бряг

Безработицата и пътната инфраструктура най-сериозните проблеми за община Червен бряг

Една успешна година управление, отчете днес пред журналисти кметът на Община Червен бряг – инж. Данаил Вълов. Като основни проблеми пред общинското ръководство той посочи безработицата и недостига на инвестиции в пътната инфраструктура.

През последните два месеца броят на безработните се задържа около 2 380 човека, което 23% ниво на безработица. През годината Общината е успяла да реализира проект, по който е осигурена работа 100 младежи до 29-годишна възраст. В момента тече друг проект, който също е насочен към безработни младежи и ще даде шанс за трудова реализация на млади хора без образование и необхванати от Бюрото по труда, посочи Вълов. Паралелно вървят и проекти, насочени към хора в неравностойно положение и възрастни хора. Около 80 възрастни хора са обхванати от проекта за дистанционен контрол и обслужване. Надяват се да бъдат одобрени  за втори социален проект, който да обхване още 50 нуждаещи се възрастни хора.Особено значим  е проектът „Топъл обяд”, в който са обхвани 600 човека от общината. 100 от тях са в Червен бряг, а останалите са в селата, уточни зам.-кметът Вергиния Василева.

По изграждане на инфраструктура в общината инж. Вълов посочи, че разчитат основно на средства по европейски проекти.  Той отчете, че всички проекти, които Община Червен бряг е внесла  за финансиране по ОПРР са одобрени.По проекта за саниране на обществени и жилищни сгради Общината има одобрени проекти за 8 млн. 300 хил.лв., като половината от тях са за саниране на  читалището, пожарната и  сградата за социална дейност в Червен бряг. Останалата сума ще е за саниране на жилищни блокове и еднофамилни къщи.

По програмата за развитие на селските райони са внесени два проекта на стойност малко над 7 млн. лв. и касаят ремонт на четвъртокласна пътна мрежа и улици в град Червен бряг. Вълов посочи, че не са успели да входират проекта за рехабилитация на водопроводите в три села от общината. Проектът е готов и през следващата година ще го входираме отново, както и други проекти, касаещи инфраструктурата, уточни Вълов.

В заключение кметът на Червен бряг отчете, че финансовото състояние на Община Червен бряг е добро. Приходната част се изпълнява, а разходната е в рамките на възможностите. Проблем създава наложената санкция на Общината по проекта за Водния цикъл, заради която за сметка на общинския бюджет ще останат малко над 1 млн. 260 хил.лв.

Ето защо кметът на Червен бряг разчита, че националния бюджет за 2017 г. ще бъде приет, тъй като в него има предвидени средства именно за покриване на част от разходите на общините от наложени санкции по eвропейски проекти.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...