Акценти
Начало / Икономика / Безработицата в Плевен продължава да е висока, въпреки отчетения спад
Недко Лачев

Безработицата в Плевен продължава да е висока, въпреки отчетения спад

Броят и равнището на безработица през последните пет месеца намалява, отчитат от Бюрото по труда в Плевен. В началото на годината общият брой на регистрираните безработни е бил 6 338, което е 10.1% равнище на безработица, а през месец май броят им е 5 810 и това определя равнище на безработица от 9.2%, съобщи днес Недко Лачев, директор на Бюрото по труда в Плевен. Той посочи, че въпреки отчетения спад, безработицата в общината през месец май остава висока и в сравнение със същия период на миналата година регистрираните са със 100 повече.

За отчетеното намаляване на безработните в община Плевен през последния месец допринася разкриването на сезонни работни места, което е обичайно за летния сезон, а също и обявените работни места по различни програми и мерки за насърчаване на заетостта, посочи Лачев.

През май обявените свободни места са 474, от които близо 63% са на първичния пазар. На проведената в края на миналия месец Трудова борса в Плевен работодатели обявиха 103 работни места, 20 от които вече са заети, съобщи Лачев.

В община Плевен най-голямо е търсенето на шивачки и строителни работници, но желаещи да започнат работа на такива позиции няма, отчитат от Бюрото по труда.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...