Акценти
Начало / Здравеопазване / Безплатно изследване на имунен статус в Деня на отворени врати в МЦ „Св. Елисавета” – Плевен

Безплатно изследване на имунен статус в Деня на отворени врати в МЦ „Св. Елисавета” – Плевен

IMG_7996доц. Емилияна Конова

На 26 март в МЦ „Св. Елисавета” в Плевен ще се проведе Ден на отворени врати, по време на който ще се извършват безплатни изследвания на имунния статус на желаещите. Това съобщи днес на пресконференция доц. д-р Емилияна Конова, ръководител на Медицинския център.

Поводът за безплатните изследвания за имунен статус е тежката грипна епидемия, с която се сблъскахме тази година. За разлика от други години, когато боледуват предимно рисковите групи от деца и възрастни хора,  сега са засегнати много млади, здрави  хора с особено тежки инфекции, с хоспитализации и реинфекции.

„В тази неравностойна битка между вируси и пациенти, ние не можем да влияем върху характера на вирусите, но можем да влияем върху имунната система на човека, за да бъде подготвен за тази среща и да не реагира с такива тежки усложнения”, посочи доц. Конова.

Тя обясни, че ролята на имунолога е точно в това – да направи оценка на имунния статус на пациента  и да препоръча имунопрофилактика, за да може имунната система да реагира адекватно при среща с вируса.

В Плевен работят три имунологични центъра, в които се извършват консултации,  изготвят се индивидуални схеми за имуностимулация, за да се изгради  добър имунитет, който да защитава организма в продължение на няколко години.

Доц. Конова обърна внимание, че има два възрастови периода, които са критични по отношение силата на имунната система – единият е при навършване на 1 година на детето, а другият е след 30-годишна възраст. Ако в тези периоди има продължителни заболявания, често налагащи прием на антибиотици, е препоръчително да се направи изследване на имунния статус, за да се препоръча имунопрофилактика.

Доц. Конова цитира данни на Министерството на здравеопазването, според които от януари до сега в страната са регистрирани два пика на грип. Първият е  в края на януари, когато от общия брой остри респираторни заболявания – над 7 636, доказан грип са 6 418 случая. Втория пик е в края на февруари, когато  общият брой заболели е 7052, а случаите на грип са 5798, което определя заболяемост 166.99 на 10 000.

А последните данни сочат, че ни очаква селдващо покачване на заболяемостта от грип, тъй като са регистрирани  6 239 остри респираторни заболявания, а изолираните случаи на грип са 4 847. Направените изследвания на проби от пациенти с грип показват, че преобладава вирус от типа АН3N2, който притежава високовирулентет ген, с висока заразяемост при хора.

Заради високата изменчивост на грипните щамове, ваксините се оказват недостатъчно средство за предпазване от инфекции. В този случай имунопрофилактиката е най-добрият начин за предпазване от грип и усложненията от него, подчерта доц. Конова.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...