Акценти
Начало / Здравеопазване / Безплатни прегледи за болестта на Бехтерев във Военна болница – Плевен

Безплатни прегледи за болестта на Бехтерев във Военна болница – Плевен

bolest-na-behterev

На 29 и 30 април във ВМА-МБАЛ-Плевен ще се проведат безплатни прегледи за пациенти, страдащи от болестта на Бехтерев. Прегледите ще се извършат от  д-р Тихомир Горчев, началник отделение по ревматология при ВМА-МБАЛ-Плевен.  Безплатни прегледи ще се проведат също  на 5 и 7 май, от 10 до 12 часа. Желаещите трябва да се запишат предварително на телефон 064/ 890 609.

Прегледите се организират по повод Световния ден за борба с болестта на Бехтерев, който тази година ще отбележим на 2 май.

Класическите оплакванията при пациенти с болест на Бехтерев са: нощна болка и сутрешна скованост в гърба и кръста, ограничени и затруднени движения във врата, засилване на болката в покой и намаляването й при натоварване, затруднено и ограничено вдишване и издишване,  чести инфекции на очите.

Името на заболяването идва от руския неврофизиолог Владимир Бехтерев, който го описва през 1893 год. От Болестта на Бехтерев  страдат 2 – 3 пъти по честа мъже, отколкото жени. Заболяването засяга всички възрастови групи, но най-често първите симптоми започват между 20-30-годишна възраст. Засега е известно, че отговорни за развитието на болестта са както наследствени фактори, така и някои фактори от заобикалящата ни среда

Прогнозата при пациентите с болест на Бехтерев, които са на правилното лечение, обикновено е добра и пациентите в повечето случаи могат да водят нормален начин на живот. Но при пациенти с дългогодишна нелекувана болест на Бехтерев, заболяването напредва и усложненията му също напредват. Затова колкото по-рано се потърси лекарска помощ, по-рано се постави диагнозата и по-рано се започне правилното лечение, толкова рискът за тежки увреждания намалява.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...