Акценти
Начало / Здравеопазване / Безплатни прегледи започват днес в Клиниката по ендокринология

Безплатни прегледи започват днес в Клиниката по ендокринология

УМБАЛ - Плевен

От днес до 14 ноември в Клиниката по ендокринология на Университетската болница в Плевен ще извършват безплатно измерване на кръвната захар, гликиран хемоглобин,  телесно тегло и обиколка на талията на болните със захарен диабет. Лекари ще дават индивидуални консултации за постигане и поддържане на по-добър контрол върху заболяването.

Мотото на инициативата е Профилактиката има ключово значение”. Тя се организира по повод Световния ден за борба с диабета. В рамките на кампанията ще могат да се  изследват и лицата  с висок риск за възникване на диабет или такива с известни преддиабетни  състояния, както и родственици по първа и втора линия с диабет, лица над 45 години, жени с диагностициран през бременността гестационен диабет или жени родили деца с тегло над 4500 грама.

В три последователни дни – от 11 до 13 ноември, от 14.30 ч. в Кабинета за обучение на диабетно болните в Клиниката по ендокринология ще бъдат изнесени последователно три публични общообразователни лекции за пациенти на теми: „Съвременни аспекти в терапията на втори тип захарен  диабет”,  „Ролята на хипергликемията за възникване на диабетните усложнения”  и „Практически насоки в лечението на диабетно болните”.

Днес от 18 часа ще бъде изнесена публична лекция пред момичета в репордуктивна възраст, страдащи от първи тип захарен диабет и техните близки на тема „Планиране на бременност”

Следващите два дни са предвидени лекции пред  общопрактикуващи лекари и ендокринолози.

Инициативата ще завърши на 14 ноември с работна среща на тема „Битката срещу диабета може да бъде спечелена, ако хората и обществото знаят повече”.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...