Акценти
Начало / Здравеопазване / Безплатни очни прегледи за плевенски диабетици ще направи лекарка от Виена

Безплатни очни прегледи за плевенски диабетици ще направи лекарка от Виена

f'r

Безплатни очни прегледи с ултразвук на пациенти с диабет ще извършва очният лекар д-р Анелия Хохвартер от болница Рудолфщифтунг във Виена. Прегледите са по повод  Световния ден за борба с диабета – 14 ноември, и ще се състоят на 1 и 2 ноември МБАЛ „Св. Панталеймон”.

Първият ден на прегледите започва в 14 часа и е определен за пациенти,  които не са от Плевен. Плевенчани могат да се включат на 2-ри ноември от 9 часа. Желаещите трябва да се запишат преди това на телефон 064 / 87 20 20.

В хода на прегледите, ако се наложи,  ще бъдат оперирани безплатно 2 или 4 пациента с диабет, информира лекарката. Тя поясни, че не става дума за операции като при перде, където на другия ден човек проглежда, за спиране на процеса  ослепяване. Хората трябва да бъдат информирани, за да се предотвратяват тези усложнения, да се търси помощ още в ранните стадии на заболяването, когато възможностите на „чудесата”, все още съществуват, обясни тя.

Инициативата предвижда и лекция на д-р Анелия Хохвартер, която е посветена на пораженията от диабета върху окото. Тя ще се състои на 1 ноември от 13 часа. Хроничното заболяване засяга роговицата, мускулите, лещата, стъкловидното тяло и ретината. Диабетиците  ще бъдат запознати с тези поражения, както и с начините за лечение и резултатите. Те ще научат какво могат да очакват, както и кога се случва чудо.

Снимка: Интернет

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...