Акценти
Начало / Образование / Барелеф на патрона  си откриха в МГ „Гео Милев” в първия учебен ден

Барелеф на патрона  си откриха в МГ „Гео Милев” в първия учебен ден

В началото на новата учебна година – 55-а поред, МГ „Гео Милев” събра 888 ученици и 62-ма учители. По този повод преди два дни в гимназията е монтиран барелеф на патрона Гео Милев, направен от бившата възпитаничка на МГ Диана Тончева и подарен от Сдружението на бившите ученици на МГ със съдействието на обществения съвет.

„Старата учебна година МГ свързва с постигнати най-високи резултати за област Плевен от държавни и зрелостни изпити по български език и литература и 33-та позиция в страната, високи резултати от втори държавен зрелостен изпит и национално външно оценяване. Випуск 2017 продължава 100% обучението си във висши училища в желаната специалност и университет. През лятото Александър Атанасов от този випуск спечели бронзов медал от Международната олимпиада по физика. Преди няколко дни сребърен медал завоюва Захари Маринов по информатика от Европейската младежка олимпиада. С какво ще свържем новата учебна година, какво ще направим – зависи от нас – тези, които сме днес тук”, припомни в обръщението си директорът на гимназията Ирена Борисова. Здраве и сили за една спорна, щастлива и успешна година, пожела тя на всички ученици, преподаватели и родители.

Гости на тържеството бяха Татяна Божинова – зам.-областен управител на Област Плевен, арх. Невяна Иванчева – зам.-кмет на Община Плевен, общински съветници, общественици, бивши възпитаници на гимназия.

Д-р Галя Цветкова – председател на Сдружението на бившите ученици на МГ, пожела на учениците да създадат много хубави приятелства, които да пазят през годините. Тези приятелства, които ние сме създали като ученици ни помогнаха да осъществим нашата идея – в началото на учебната година, когато се навършват 55 години от създаването на гимназията, ние – бившите ученици, да създадем паметен знак – барелеф на патрона Гео Милев, сподели тя.

Авторът на барелефа Диана Тончева е завършила МГ „Гео Милев” преди 30 години. Тя е инженер по професия, но от няколко години се занимава със скулптура. Работи с бронз, а нейни произведения можем да видим в самостоятелната й изложба, която ще бъде открита на 28 септември в Къщата на художниците от 18 часа.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...