Акценти
Начало / Здравеопазване / Бабинден почетоха в Акушеро-гинекологината клиника в Плевен

Бабинден почетоха в Акушеро-гинекологината клиника в Плевен

бабинден

В Акушеро-гинекологичната клиника при УМБАЛ „Д-р Георги Странски” в Плевен спазиха традицията и отбелязаха Бабинден. Началникът на клиниката – доц.  Йордан Попов, пожела на събралите се акушерки, лекари, медицински сестри и бъдеще майки да бъдат преди всичко здрави, на страната ни –  повече бебета.  През миналата година в Акушеро-гинекологичната клиника са родени  над 1300 бебета, отчете д-р Попов. Но допълни, че има трайна тенденция за намаляване на раждаемостта с всяка изминала година. Като причини той посочи емиграцията и икономическата криза. Доц. Попов изрази надежда, че скоро нещата ще се променят и ражданията ще се увеличават.

По повод Деня на родилната помощ доц. д-р Попов пожела на колегите си повече професионализъм и по-малко политика в медицината.

 На празника присъства и д-р Виктория Атанасова,  началник на отделението по неонатология в Акушеро-гинекологичния комплекс на Университетската болница. Тя подчерта, че са постигнали много добри показатели относно неонаталната D-r Atanasovaсмъртност и преживяемост на недоносените деца. „Надяваме се, че държавата ще ни подсигури необходимата апаратура, от която сме зависими, за да изпълняваме качествено работата си и занапред”, изтъкна д-р Атанасова. По думите й, отделението има нужда от всякаква апаратура, тъй като повечето от наличната е доста стара и амортизирана. „Смятам, че оборудването с нова, модерна апаратура на неонатологичните болници и отделения, трябва да е приоритет за държавата”, каза д-р Атанасова, тъй като се забелязва увеличение на случаите на екстремна недоносеност.

Преди 8 години отделението по неонатология в Плевен получи ултразвуков апарат, закупен със средства от благотворителната кампания „Българската Коледа”. Тази година очакваме да ни дарят  апарат за диагностика на слуха и за диагностика на ретинопатията при недоносените, обясни  д-р Атанасова.

В хода на празника се присъединиха доброволци от БМЧК-Плевен, които дариха на лекари, акушерки, медицински сестри и бъдещи майки собственоръчно изработени картички.

 

 

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...