Начало / Здравеопазване / Аутизъм и пиано – опитът на д-р Анжелина Генчева с една уникална възможност за помощ

Аутизъм и пиано – опитът на д-р Анжелина Генчева с една уникална възможност за помощ

Д-р Анжелина Генчева е педиатър и неонатолог.  Работи в ДКЦ „Авис Медика” в Плевен. От 2016 г. е  сертифициран преподавател по методиката DOLCE и официален член на асоциация АПТЕ. С нея се срещнахме по повод 2 април –  Световния ден на информираност за аутизма.

Много се пише за това състояние напоследък, честотата му се увеличава със скоростта на епидемия, но въпреки това все още няма конкретен отговор на въпроса какво причинява разстройството, болест ли е това и , ако е така,  има ли радикално лечение за него. Състоянието е описано за пръв път в началото на миналия век и постепенно излиза от сферата на психиатрията. Макар медицината да определя тяхното състояние като “ново умствено разстройство”, има редица психолози, които вече говорят за аутизма в друга насока. В борбата да се помогне на засегнатите се включва цяла армия от различни специалисти, като усилията са насочени към алтернативни на медицината методики и програми, доказали своя ефект .

С какво помага методиката  DOLCE на аутистичните деца?

Има аутистични деца, които рядко или никога не говорят, но въпреки това без проблем реагират на музика. Те дори могат да пеят. Музикалната терапия осигурява инструмент, който може да преодолее пропастта между некомуникативното дете и неговото „нормално“ обкръжение.

Методиката DOLCE  (Долче), с която работя, помага чрез пианото участникът да бъде поведен  към социализация.  За децата с аутизъм придобиването на самостоятелнност и изпълнението на задачите по самообслужване може да не представлява интерес. В резултат много деца с аутизъм са изключително зависими от техните родители във всеки аспект от грижите за тях. Чрез музикотерапията децата с аутизъм могат да се научат не само да се самообслужват, но и също така да оценяват тези задачи като възможност за развиване на форма на независимост. Музиката е форма на комуникация, която може да бъде незаплашителна и да действа успокояващо за аутистичен детето. Тъй като децата с аутизъм са свръхчувствителни към външни дразнители, те са склонни да показват силен афинитет за слушане на музика и да свирят на музикални инструменти.

Как реагират вашите специални ученици по пиано?

Учениците, с които съм работила до момента, показват  интерес към музиката и инструмента пиано, сеансите ги успокояват и интригуват едновременно, идват с желание на следващото занимание. Музикалният център, който разкрихме към ДКЦ „Авис Медика“ , е единственият в страната ни, където се работи по тази методика. Името DOLCE  разкрива същността на работата с участниците – търпение, толерантност, разбиране, радост, удоволствие, игра. Създателката на метода – Франсоаз Дорок, е с повече от дванадесетгодишен опит във Франция, и ежегодно организира курсове за обучение и допълнителна квалификация на нови и нови преподаватели. Миналия месец бях в Париж за  десетдневна специализация към асоциациа АПТЕ. За периода на престоя си събрах ценна информация и имах удоволствието да присъствам на изпълнение на аутист – виртуозния цигулар Кристиян Шот. След прекрасното му изпълнение и последвалия дълъг разказ за личната му история, си дадох сметка колко малко знаем за мозъка си, за възможностите си, за страховете и ритуалите си, за различността, за дарбата и не на последно място – за къртовския труд, който съзнателно е положил този ниско функциониращ Канер, и така се е измъкнал от пещерата на изолацията.

Какво искате да кажете в този ден за информираност за аутизма?

Искам да се обърна към родителите на засегнатите деца с апел да не се срамуват заради „необикновените“ си деца, да не ги крият в домовете си, да говорята смело за притесненията си, да търсят обучени специалисти и начини за подкрепа. Дълбоко вярвам, че с любов, търпение и упоритост чрез тази доказана методика и вълшебната сила на музиката можем да върнем некомуникативното дете в нашия свят.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...