Акценти
Начало / Общество / Астро парти Байкал се провежда днес и утре

Астро парти Байкал се провежда днес и утре

“Астро парти Байкал” ще се проведе на 13 и 14 май, информират от пресцентъра на Община Долна Митрополия. То се провежда традиционно от 2005 г. на красивия бряг на река Дунав в село Байкал, община Долна Митрополия, под патронажа на министъра на образованието и науката и кмета на община Долна Митрополия г-жа Поля Цоновска.

Програмата включва дейности с ученици и учители, които провокират любов към науките физика и астрономия. За седми път е включено в Националния календар за извънучилищни дейности на Министерство на образованието и науката за учебната 2015/2016 г. Организатори са МОН, Национален дворец на децата, РИО – Плевен, Община Долна Митрополия и астро клуб при Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси – с. Байкал /ОЦИДЗИ/. Партньори в инициативата са Съюз на астрономите в България, Софийски университет, Институт по астрономия при БАН, Астрономическа асоциация – София /ААС/, НАОП “Николай Коперник” – Варна, НАО “Галилео Галилей” – Силистра, НАО “Юрий Гагарин” – Стара Загора, Международен астрономически съюз /IAU/ – офис на астрономия за развитие, Европейска асоциация за астрономическо образование /ЕААЕ/, SCIENTIX, GTTP – Galileo Teachers Training Program, UNAWE – UNIVERSE AWARENESS, SPACE AWE, MARCH

Участници са учители по физика и астрономия от общинските училища на територията на община Долна Митрополия и от страната – с. Езерче, Габрово, Бяла Слатина, Кюстендил, Правец, Силистра, Варна, Стара Загора; ученици, класирани на областни, национални и международни олимпиади по астрономия и такива, които тепърва ще се докоснат до най-красивата и древна наука – Астрономията.

Програмата включва образователни и практически дейности по астрономия. Гост лектор ще бъде гл. ас. д-р Ева Божурова, Физически факултет, СУ. Ще има специална “Астроработилница”, на която ученици и учители ще изработят 3 D модели на Слънце, Земя и Луна, комплект по Европейския проект SPACE AWERENESS, на който ОЦИДЗИ с. Байкал е партньор. Вечерта ще бъдат представени презентацията “Хъбъл”, документалния филм “Поглед към звездите” за НАО Рожен, рок-концерт на “Фамилия Чапанови” и астрономически наблюдения с лазерно астро шоу на видими съзвездия и тяхната митология. Специално за учениците ще бъде организирано гласуване за даване на име на кратер на Марс по едноименния проект.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...