Акценти
Начало / Култура / Аранжимент на Августина Серафимова дава нов тласък на композиция на Ангел Шопов

Аранжимент на Августина Серафимова дава нов тласък на композиция на Ангел Шопов

корица аранжимент

Преди броени дни излезе от печат книжка с най-новия аранжимент на Калушарска сюита на Ангел Шопов, направен от дългогодишната преподавателка по музикалнотеоретични дисциплини в Националното училище по изкуствата  „Панайот Пипков”  – Августина Серафимова.

Ангел Шопов композира „Калушарска сюита” – пиеса за народен оркестър, през 1992. През 2012 г. Веселин Личев адаптира „Калушарска сюита” за солист – ксилофон, и оркестър, която премиерно е изпълнена от Поля Петкова (ученичка на Симеон Серафимов в НУИ „Панайот Пипков”) и Северняшки ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев” на 10 декември 2012 в Плевен. Аранжиментът за ансамбъл от ударни инструменти, в който по желание може да бъде включен и тъпан, е направен от Августина Серафимова през 2014 г. За първи път в този аранжимент пиесата е изпълнена от перкусионен ансамбъл „Акцент” с ръководител Симеон Серафимов при откриването на Третия международен фестивал за маримба и ударни инструменти в Плевен  на 2 юли 2014.

В деня, в който излезе от печат новият аранжимент на пиесата, ансамбъл „Акцент” я изпълни отново на сцената на зала „Божко Шойков” в концерта на клуб „Перкусиите и фолклорът”.

IMG_4326Акцент

Ангел Шопов е роден през 1939. Завършва средно образование в град Никопол и от 1959 започва като корепетитор в новосъздадения Северняшки ансамбъл в град Плевен. От 1963 е диригент на народния оркестър. В периода 1992 – 1999 става главен художествен ръководител на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци.

Ангел Шопов е автор на солови и хорови песни и пиеси за народен оркестър, по-голяма част от които са записани в Българското национално радио. За своите професионални постижения Ангел Шопов е удостоен с орден „Кирил и Методий” – II степен, „Златна лира” от СБМТД, званието „Заслужил гражданин на град Плевен” от община Плевен.

Августина Серафимова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Проф. Панчо Владиеров”) през 1980 със специалност музикознание. От 1979 преподава музикалнотеоретични дисциплини в НУИ „Панайот Пипков”.  От 2001г. е и музиковед на Плевенската филхармония.

Автор на повече от 30 аранжимента за перкусионен ансамбъл „Акцент” , сценарист е на телевизионния филм „Пролет” с възпитаници от класа по ударни инструменти на Симеон Серафимов. Реализирала е теоретични публикации и доклади в научни конференции, селекционира участниците в XXIV-тия музикален фестивал Лауреатски дни „Катя Попова”. През 2006 е удостоена с награда на Клуба на културните дейци в Плевен  – „КДК Арт”. През 2014 г. става носител на „Кристална лира” в категория „Музикална критика” от СБМТД.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...