Акценти
Начало / Крими / Апелативният съд увеличи наказанията на осъдени за зверско убийство на ветеринарен лекар от Плевен

Апелативният съд увеличи наказанията на осъдени за зверско убийство на ветеринарен лекар от Плевен

Великотърновски Апелативен съд увеличи наказанията по дело за убийството на ветеринарен лекар от Плевен, съобщават от пресцентъра на институцията. С решение на тричленен състав на Апелативен съд -Велико Търново е изменена частично присъда, постановена по дело на Окръжен съд – Плевен, като е увеличено наказанието на двама от петимата подсъдими.

С присъда от 17 юли 2015 г. първоинстанционният съд е признал за виновни подсъдимите Мирослав С. Й. (1973г.), Кольо С. Й. (1987г), Юсеин А. С. (1970), Ибрахим А. С. (1973г.) и Мехмед А. С. (1972г.) за виновни в това, че на 17.02.2011 година в местност край град Плевен, в съучастие помежду си, отнели чужди движими вещи, (дебитна карта, два мобилни телефона, две СИМ-карти и огнестрелно оръжие с неустановена марка и модел, калибър 7.65мм ), всички вещи на обща стойност 154 лева от владението на собственика Любомир Н. Ц. от гр. Плевен с намерение противозаконно да ги присвоят. Те употребили за това сила и грабежът е придружен с убийството на Любомир Ц, като Мирослав С. Й., Кольо С. Й. и Юсеин А. С. са извършили деянието в условията на опасен рецидив, поради което първоинстанционният съд е осъдил тримата на доживотен затвор при първоначален специален режим.
Окръжен съд – Плевен е определил наказание от 18 години лишаване от свобода за Ибрахим С. А. и 20 години лишаване от свобода за Мехмед С. А., като е постановил наказанията им да се изтърпят при строг режим
Окръжен съд – Плевен е осъдил петимата подсъдими да платят солидарно помежду си по 50 000 лева обезщетение за причинени неимуществени вреди на частните обвинители и граждански ищци В. П. Ц. и Д. Л. Ц. със законната лихва.
Делото в Апелативен съд – Велико Търново е образувано по протест на Окръжна прокуратура – Плевен и въззивни частни жалби на осъдените лица. Според съставът на ВТАС обясненията на подсъдимите в частта, с която с категоричност отричат участието си в престъплението, за което им е повдигнато обвинение е защитна теза и се намират в противоречие със събраните гласни и писмени доказателства, от чиито анализ се извлича по категоричен начин авторството на деянието.
Съдът е намерил за неоснователни възраженията на защитниците на подсъдимите и на самите подсъдими, че липсват доказателства да са автори на деянието. Поради това и исканията им за отмяна на присъдата и постановяване на нова, с която подсъдимите да бъдат признати за невиновни и оправдани по повдигнатите им обвинения като неоснователни са оставени без уважение.
Съставът е потвърдил изцяло присъдата на Окръжен съд – Плевен по отношение на наказанията (доживотен затвор) на Мирослав С. Й. (1973г.), Кольо С. Й. (1987г) и Юсеин А. С., и е счел, че наказанията за другите двама подсъдими са занижени, тъй като първоинстанционният съд не е отчел в достатъчна степен отегчаващите вината обстоятелства по отношение на тях.

Поради това, въззивният съд е отменил присъдата на ОС – Плевен в тази част, като вместо това е наложил наказание доживотен за Мехмед А. С. и 20 години лишаване от свобода за Ибрахим А. С. Със същото решение, ВТАС изменя режимът на изтърпяване на наказанието на Мехмед А. С. от строг на специален.
Съдът е потвърдил присъдата на първоинстанционния съд по отношение на гражданските искове.
Решението на Апелативен съд подлежи на обжалване и протест пред ВКС в 15 дневен срок.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...