Начало / Здравеопазване / Анкета показва, че 70% от плевенчани подкрепят забраната за тютюнопушене на обществени места

Анкета показва, че 70% от плевенчани подкрепят забраната за тютюнопушене на обществени места

без цигари

По повод Международния ден без тютюнев дим, който отбелязваме днес, от Регионалната здравна инспекция в Плевен са провели анкета сред 223 плевенчани. 70% от тях са дали категоричен отговор, че подкрепят пълната забрана за тютюнопушене на обществени места, 27% от анкетираните са отговорили отрицателно на този въпрос. В същото време само 35% са отговорили утвърдително на въпроса дали спазват забраната за тютюнопушене на обществени места. А 10% са били откровени и са признали, че я пренебрегват.

Международният ден без тютюнев дим по традиция  се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември. Министерството на здравеопазването призовава всеки пушач на този ден да се опита да положи началото на отказване от тютюнопушенето – в името на собственото си здраве, на здравето на близки и приятели, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи.

Предвид тревожния факт, че 57 % от българските деца са изложени на пасивно тютюнопушене в дома си, Министерство на здравеопазването определя за 20 ноември 2014 г. мото на кампанията да бъде: „Мамо, татко не пушете,здравето ми запазете!”.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...