Начало / Здравеопазване / Американски студенти на стаж в дом „Детелина”

Американски студенти на стаж в дом „Детелина”

32-ма амепикански студенти от Медицинския колеж в град Рома, щата Джорджия  провеждат  преддипломния си стаж  в плевенските социални институции – Дом „Детелина„ и ДМСГ.  Под ръководството  на  четирима преподаватели студентите  трябва да се запознаят с условията  за   отглеждане на деца в риск в специализирани заведения  зад граница, тъй като  в САЩ няма такива  институции.

Според  проф. д-р  Пам Дънаган  изборът на  Плевен за  провеждане на стажа,  и то за втора година, не е случаен. При  проучване  възможностите  за  задължителния стаж, който  всеки студент заплаща, ръководството на  Медицинския колеж се доверява на лобирането от страна на пастор Пол Риджуей и съпругата му Джудит, които са сред дарителите  на Дом „Детелина”.

Американските студенти  са разделени в две групи, които работят по  една седмица в Дом „Детелина” и ДМСГ. Интересът им е насочен към  запознаване  с педиатричната  и културна среда в двете институции. Като целта е чрез рейтинг скали да оценят физиологическото, психическо и социално развитие на децата.

Според проф. д-р Дънаган и преподавателката Ан Хук, децата в Дом „Детелина” се отглеждат добре, с любов, в жизнерадостна среда. В американския екип е и българската педиатрична сестра Марияна Браун, която работи в  частна клиника в Рома.

Американските стажанти  направиха и дарение от  консумативи .

В края на май  студентите  ще отпътуват за Лондон, където ще продължат стажа си.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...