Акценти
Начало / Култура / „Амазонката на Варое” – разиграване на националната митология в друг хоровод

„Амазонката на Варое” – разиграване на националната митология в друг хоровод

Ден след официалната премиера в БАН, четвъртото издание на „Амазонката на Варое” на Боян Биолчев, беше  представено и в Плевен. Мястото е едно от най-подходящите – сред творбите на Художествена галерия „Дарение Светлин Русев”. А поканата е от необичайна страна – от Съюза на математиците – клон Плевен, където от скоро членува Боян Биолчев.

„Книгата е опит за разиграване на националната митология в друг хоровод.  Смяна на ъгъла”, така накратко я определи самият автор. Казва, че такова нещо винаги го има в историята и дава за пример свръх спекулациите за създаването на българската народност. „Всички сведения от ония времена за нас идват от тези, които ни мразят. А ние самите толкова сме се обичали, че не сме имали азбука. Вътре един от  героите – чичо Телец, казва, че и Тангра, и Перун не могат да обяснят как така от куп племена – всяко добро за себе си, става един народ, калпав за всички”, добавя Биолчев.

IMG_4897Биолчев

„Амазонката на Варое” е може би най-яркият роман на Боян Биолчев, отбеляза при представянето издателят Иван Гранитски.  Романът е поредният, седми том, от събраните съчинения на Биолчев, които пуска издателство „Захари Стоянов”. До края на следващата година ще завърши поредицата от 11 тома, която включва разкази, повести, романи, научна литература.

„Амазанкота на Варое” вече има 9 000 тираж, което е своебразно постижение за съвременното състояние на книжния пазар. Успехът на изданието се дължи на първо място, че  Боян Биолчев е от съвременните белетристи, които имат собствена концепция за развитието на историята и на нашето общество, и едновременно  имат високо чувство на самокритичност, подчерта Иван Гранитски и допълни, че книгите на Биолчев са триумф на леката, незлобливата ирония, на приятелската закачка.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...