Акценти
Начало / Общество / Алея от рози в Плевен ще напомня за жертвите на пътя

Алея от рози в Плевен ще напомня за жертвите на пътя

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

100 алени рози от вида „Цветелина  Романтика” днес бяха засадени в алеята пред Дом на книгата в центъра на Плевен.  Идеята за създаването на алеята е на ГЕРБ – Плевен в памет на тримата младежи – Владислав Горанов, Николай Менков и Цветелина Таслакова, жертви на тежката катастрофа, която стана на 5 май тази година край Луковит.

Първата роза в „Алеята на Цвети”, както ще се нарича вече тази градинка, засади председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Към нея се присъеди областгният управител Ралица Добрева, кметът на Плевен проф. Димитър Стойков, народни представители и общински съветници. Роза засади и Иван, единственият оцелял при страшната катастрофа.

IMG_5167 рози областен управител

Създаването на тази алея е знак, че всички сме длъжни да пазим децата, защото е недопустимо млади хора да си отиват по такъв нелеп начин, каза Цецка Цачева, след като засади своята роза. Тя изрази вяра, че с решението на новото правителство да върне мобилните камери на пътя ще намалеят катастрофите.  Камерите имат дисциплиниращ ефект, а превенцията е много важна, за да намалеят катастрофите по пътищата, подчерта Цачева и допълни, че колкото и справедливо да е едно възмездие, то не може да върне човешки живот.

Майката на Цвети – Валя Таслакова, разказа  как се е стигнало до това роза да бъде кръстена на трагично загиналата й дъщеря. Всичко се случва след едно нейно писмо до голям производител на рози във Франция.  С разказа си тя успяла да трогне управителния съвет на компанията и те взели решение да кръстят една от розите си „Цветелина Романтика”. Това е първи случай цвете да носи името на източноевропейка, обясни Валя Таслакова. Розата ще се продава в България, Украйна, Русия, Румъния, като част от средствата ще постъпват в помощ на пострадали от ПТП. Така от грозното и тъжното искаме да излезе нещо красиво и полезно, каза майката на Цвети.

Помощ чрез красота, това е моят прочит на справедливостта в момента, допълни Галя Горанова, майка на загиналия Влади. С тази алея тя иска хората да знаят, че жертвите на катастрофи не са безименни. „Но с нея искаме хората не само да си спомнят за нашите деца, а  винаги да помнят, че трябва да дадем шанс на живите да оцелеят. Тази алея е за децата, които все още са тук”, подчерта Галя Горанова.

IMG_5172 рози Иван

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...