Начало / Култура / Александра Духлинска представи четвърта самостоятелна изложба

Александра Духлинска представи четвърта самостоятелна изложба

Най-младият член на Групата на плевенските художници – Александра Духлинска, откри снощи в Арт център – Къща на художниците в Плевен самостоятелна изложба. Мотото на четвъртата самостоятелна изява на художничката е „Душа и тяло”. В нея тя представя над 30 рисунки – пастел, акварел, молив и смесена техника.

„Посланието на изложбата е, че  човешката същност е изградена от душа и тяло, тоест не може да е само духовно или само физическо. Винаги трябва да има  баланс между двете и това искам да изразя с изложбата. Затова повечето рисунки са с човешки  тела. Те за мен са чудесно изразно средство за пресъздаване на емоции, да се предаде състояние на духа и на физиката”, сподели при откриването на изложбата Александра Духлинска.

В изложбата авторката  представя творби от един сравнително дълъг период от време. Част от творбите – цикълът „Еклесиаст”, са правени преди близо 9 години, а други са съвсем нови. Това е един преход, показване на развитието ми от началната точка до този момент, казва Александра.

Но всъщност началната точка е една много високо вдигната летва, която художничката сама си поставя, избирайки да работи върху философски, библейски сюжет. „Цикълът „Еклесиаст” е първият ми цялостен труд, със завършена идея още преди да започна творбите. Зад тези 12 рисунки с молив по Еклесиаст стои философията за живота. Под всяка една от работите има цитат от Еклесиаст, по който е създадена самата творба”, обясни Александра Духлинска. Тя за пореден път се обръща към библейска тема. В първата си самостоятелна изложба, отново в Къщата на художниците, Александра показа цикъла „Седемте смъртни гряха”, които са дипломната й работа при завършване на специалност „Графика” във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий”. В библейските теми Александра открива онези неща, с които човек ежедневно се бори – греховете и недостатъците си. „И най-важното е, че трябва да си помагаме, защото не живеем сами за себе си”, убедена е тя.

В последните години младата художничка се е насочила към по-ефирни техники като акварел, пастел, работи с цвят. „Откривам красотата в работата на пейзажи, скици, етюди. Не е нужно да се вкарва толкова много символика в творбата, за да има тя своето емоционално въздействие”, разбира за себе си Александра.

С изложбата на Александра Духлинска Арт център – Къща на художниците, откри своя 12-и сезон. За мен радостта е двойна – не само като уредник, но и лична, сподели при откриването на изложбата Татяна Духлинска, която е майка на Александра. След първата си самостоятелна изява, отново в Къщата на художниците през 2010 г., днес Александра показва четвърта самостоятелна изложба, с едно по-зряло творчество, подчерта уредничката на галерията.

Многобройните първи посетители на изложбата дадоха висока оценка на видяното. Специални поздрави Александра Духлинска получи от проф. Кирил Мескин, от началника на отдел „Култура” в Община Плевен – Стефка Григорова.

Изложбата  ще остане отворена за посещения до края на месец септември.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...