Акценти
Начало / Общество / Акция „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя” стартира на 15 септември в Плевен

Акция „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя” стартира на 15 септември в Плевен

 Полиция

Традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя” стартира на 15 септември в Плевен и ще продължи до 31 октомври. От 8 до 14 септември пък тече Седмица за превенция на детската пътна безопасност с цел ограничаване на предпоставките за пътни злополуки с една от най-уязвимите групи, участници в движението по пътищата  – децата, през рисковия период в началото на новата учебна година.

От полицията апелират към учениците да се грижат сами за безопасността си на пътя. Освен това ги съветват и преди началото на учебната година да си припомнят заедно с родителите си най-безопасния и кратък маршрут от дома до училище и обратно и правилата за движение като пешеходци. Заради личната безопасност на децата, те трябва да пресичат винаги при зелена светлина на светофара, да се движат по тротоара и да използвате изградените подлези и надлези за пешеходци, да вървят по банкета, отляво, срещу автомобилното движение.

До 12-годишна възраст велосипедистите трябва да се движат по тротоара, а на платното за движение може да управляват колело само с придружител, навършил 16 години, информират още от полицията. Когато ученикът е навършил 12 години, велосипедистите трябва да карат колелото си възможно най-вдясно на платното за движение.

Сред препоръките за родители е да напомнят на децата си, че при пътен инцидент винаги може да им позвънят, за да подадат сигнал в полицията на телефон 112, или да направят това сами. От полицията апелират и към водачите на пътя да спазват правилата за движение и да се с повишено внимание около районите на училищата.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...