Акценти
Начало / Любопитно / Актьорът Юлиян Вергов черпи за рожден ден

Актьорът Юлиян Вергов черпи за рожден ден

Юлиян Вергов

Актьорът Юлиян Вергов е роден на 15 юли 1970 в София. Като ученик в руската гимназията в София бил голям хулиган. Два пъти го изключвали заради невъздържано поведение и се наложило да завърши средното си образование във вечерно училище, като през деня бил момче за всичко в Младежкия театър. Но завършил средното си образование с отличие.

Преди да стане актьор, Вергов четири години се е учил за инженер в МЕИ. Чак като станал на 28, решил да пробва силите си в театралната академия, но тъй като там имало възрастова граница за актьорите – 25 години, кандидатствал в колежа „Любен Гройс“. За изпита го подготвила Лили Абаджиева и веднага след като го приели, го взела да играе в нейния „Хамлет“. Иначе в колежа е бил в класа на Цветана Манева.

Дебютира на сцената на Народния театър „Иван Вазов“ в „Ромео и Жулиета“ по У. Шекспир – постановка на Лилия Абаджиева. Има роли в спектаклите „Чайка“ от А. П. Чехов и „Хамлет“ по У. Шекспир в НДТ „Сълза и смях“, „Сватбата на Фигаро“ от П. Дьо Бомарше в Малък градски театър „Зад канала“. Играе в Драматично-куклен театър „Иван Радоев” – Плевен, „Платонав“ от А. П. Чехов в НДК – МТИ, в Драматичния театър в Сливен, „Присъдата“ по Ф. Кафка и „Престъпление и наказание“ по Ф. Достоевски в Театрална работилница „Сфумато“, „Славей беше“ по У. Шекспир и „Амок“ от П. Клодел в НДК-МТИ.

Освен от театъра, лицето на Вергов става известно от малкия екран – с ролята му в телевизионния сериал „Тя и той“ по bTV. През 2010 година той се снима и в „Стъклен дом“ в ролята на безскрупулния Николай.

Вергов предпочита да се снима в западни продукции, защото му е много по-интересно да работи в тях. Голямото му предимство пред повечето от неговите колеги е, че говори много добре английски. Впечатлението му от холивудските звезди е, че „сред тях има и много готини хора, и олигофрени.”

Има дъщеря на име Алена.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...