Акценти
Начало / Култура / Акордеонно матине тази неделя в галерия „Светлин Русев”

Акордеонно матине тази неделя в галерия „Светлин Русев”

акордеонисти

Студенти по акордеон в Националната музикална академия тази неделя, 27 април, ще представят произведения от световното и българското музикално наследство в концерт в галерия „Колекция Светлин Русев“. Началото е в 11.30 часа. Мария Георгиева-първи курс, Кирил Петров, Ивайло Флоров и Мария Гешевска – втори курс са имената на концертиращите студенти от класа по акордеон на главен асистент Добромир Митев към клавирна катедра на Национална Музикална Академия „Проф. Панчо Владигеров“ – София.

Акордеонното турне се провежда за втора поредна година и има за цел популяризиране на акордеона и издигането му на мястото, което безпорно заслужава. Включва градове, в които има школи по акордеон или музикални училища. Мария Гешевска и Мария Георгиева са възпитаници на акордеонната  школа  в НУИ „Панайот Пипков” – Плевен. За студентите  това не са само концерти, а прекрасни срещи с деца и почитатели на акордеона, които ще оставят трайна следа в съзнанието на всички.

В програмата са включени пиеси от  композиторите Астор Пиацолла, Ришар Галиано, Николо Паганини, Франц Шуберт, Чайкин, Мендвек, Рудолф Вюртнер, както и от  Любомир Пипков, Трайчо Синапов, Петър Ралчев.

Турнето стартира  на 26 април от Бургас. След матинето в Плевен , вечерта  от 17:30 часа  Клубът на  Съюза на дейците на културата в квартал „Вароша“ –Ловеч ще е домакин на поредния концерт . На следващия ден -28.04.2014г. се отправят към Русе, където от 13:00 часа започва обедният им концерт в музикалното училище. Финалният концерт ще се състои на 29.04.2014г.  на обяд във Враца.

 

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...