Начало / Култура / Акад. Светлин Русев представя юбилейна изложба на Николай Дабов в галерия „Бешков”

Акад. Светлин Русев представя юбилейна изложба на Николай Дабов в галерия „Бешков”

По повод 80-годишния юбилей на плевенския художник Николай Дабов в ХГ „Илия Бешков” ще бъде подредена изложба от негови творби. Тя ще бъде открита на 14 май в рамките на Европейската „Нощ в галериите и музеите” и в навечерието на Празника на Плевен.

Експозицията ще бъде представена от акад. Светлин Русев. В нея са включени всички творби на художника 13164396_555711024608834_3876827751586629017_nот фонда на галерията, а също картини на Дабов от частните колекции на  Васил Антонов, Януш Донев, семейство Убавка Тончев и Константин Симеонов и Пламен Моневски.
Фонд „Живопис“ на ХГ „Илия Бешков“ съхранява 47 платна на Николай Дабов, две от които са включени в представителната й експозиция. Първите постъпления са от края на 60-те г. на ХХ в., а последните от 2013 г.
В каталога са включени 33 произведения от фонда, както и 12 творби, притежания на частни колекционери.
„Изложбата и придружаващият я каталог са дан към творчеството на един от знаковите художници на Плевен и България, създал свой деликатен вълнуващ, разпознаваем и обичан живописен маниер”, казва главният уредник на галерия „Бешков” – Антония Караиванова и допълва, че това е експозиция, която трябва да бъде видяна и думите, които акад. Светлин Русев ще сподели за художника, които трябва да бъдат чути.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...