Акценти
Начало / Общество / Съдът отмени по-високия данък сгради

Съдът отмени по-високия данък сгради

Административен съд Плевен излезе днес с решение, с което отменя Наредбата за изменение и допълнение на Наредба 20, с която се определя размерът на местните данъци на територията на Община Плевен в частта, касаеща данък сгради, данъка за коли и налога при възмездни сделки с недвижими имоти в Плевен.

Решението е резултат от делото, заведено по жалба на петима плевенчани, които оспориха законността на новите по-високи ставки на данък сгради, данъка за коли и на налога при възмездни сделки с недвижими имоти, влезли в сила с изменение и допълнение на Наредбата за местните данъци в Плевен, гласувано през декември миналата година от местния парламент. Според жалбата на петимата “са допуснати съществени нарушения на процедурата” при приемането на нормативния акт, с който се въвеждат новите размери на трите данъка.

Освен отмяна на по-високите данък сгради, данък за коли и данък при продажба на недвижим имот, Административния съд постанови Общинският съвет в Плевен да заплати на жалбоподателите разноски в размер на 1 210 лева, представляващи адвокатско възнаграждение и държавни такси.

Решението може да се обжалва с касационна жалба пред Върховен административен съд в 14-дневен срок.

Остава открит въпросът каква ще е процедурата при вече  платените по-високи данъци, ако ВАС потвърди решението на Административния съд в Плевен.

Ще припомним, че Общинският съвет на Плевен вдигна данък сгради от 1,5 на 1,9 промила,  данък за МПС – между 2 и 6 лева повече за година, а данъкът при покупко-продажба на имот бе завишен от 2,5 на 2,9 процента.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...