Начало / Общество / Агенцията по заетостта стартира повторното набиране на заявки по схема „Обучения и заетост“ за безработни лица над 29 години

Агенцията по заетостта стартира повторното набиране на заявки по схема „Обучения и заетост“ за безработни лица над 29 години

Стартира повторно набиране на заявки по схема „Обучения и заетост“ за безработни лица над 29 години по ОП „Развитие на човешките ресурси“, информират от Агенцията по заетостта.

От 16 май всеки работодател /от реалния сектор и търговски дружества с общинско участие в капитала или чрез граждански дружества по Закона за задълженията и договорите/ може да заяви своите потребности за наемането на работници по схемата.

Схема „Обучения и заетост“ се съфинансира от Европейския социален фонд на Европейския съюз по ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. Тя ще се реализира на два етапа. В първия етап, който стартира на 16.05.2016 г., е осигурен бюджет от 30 млн. лв. за трудови възнаграждения на безработни лица над 29 години, регистрирани в бюрата по труда. Средствата ще бъдат разпределени на квотен принцип между областите в страната до изчерпване на финансовия ресурс на база на следните критерии:

Относителен дял на регистрираните безработни лица от целевата група в региона на съответната административна/териториална област спрямо общия брой регистрирани безработни лица от целевата група за страната – тежест 40%;

Относителен дял на заявените потребности в съответната административна/териториална област към заявените потребности за страната – тежест 20%;

Равнище на безработица за съответната административна/териториална област – тежест 40%.

Във втория етап на заявилите участие безработни /над 29 години/ ще бъде осигурена възможност за обучение и преквалификация, а след това и заетост. Общата стойност на схемата „Обучения и заетост” за двата етапа е 81 млн. лв.

Приоритетните целеви групи са безработни лица: с основно или по-ниско образование; продължително безработни с регистрация в дирекции „Бюро по труда” от 12 и повече месеца; безработни лица на възраст над 54 години.

Най-малко половината от наетите лица (50 %) по тази схема при един работодател трябва да са от някоя от горепосочените приоритетни целеви групи.

Всички безработни лица над 29 години, включително, могат да кандидатстват, като подадат заявление за участие в схемата в дирекции „Бюро по труда” по постоянен или настоящ адрес, където са регистрирани. На всяко регистрирано безработно лице ще бъде изготвен индивидуален план за действие, който съдържа стъпките за постигане на конкретни цели за определен период от време.

Повече информация може да намерите тук.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...